En stark film om ett otäckt ämne

FILMEN

"Säg att du älskar mig" är en otroligt stark film. Den handlar om Fatou (Haddy Jallow) som har ett rykte om sig i skolan att vara en slampa. Visst hon är flörtig med killarna, visst hon är med på SMS-stripp och visst, hon gillar killarnas uppmärksamhet. Men en slampa? Nej, det är hon inte.

En kväll händer dock något som förändrar allt. Fatou blir våldtagen av Raddi (Mohammed Said) och Ville (Erik Engström). Lamin (Stephane Mounkassa) som råkar komma på dom vågar inte göra något utan står fegt och ser på.

Fatou väljer att tiga trots att bästisen Kim (Diza Dahlström Franzén) försöker övertala henne att anmäla. Naturligtvis kommer det ut i skolan och Fatou tvingas leva ut det rykte som slampa hon redan har för att slippa konfronteras med det som hänt.

Filmen är otroligt stark och den hopplöshet som Fatou känner kommer nästan ut genom TV:n och biter en i näsan. Visst, en del skådespelarinsatser lämnar lite att önska men å andra sidan gör det inte så mycket. Handlingen gör att man kan ha överinseende med det och dessutom är Haddy (som för övrigt vann en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Fatou) och Diza otroligt bra i huvudrollerna. Man kan inte låta bli att känna med dem.

Skådespelarna som har huvudrollerna är alla mellan 15 och 19 och gör väldigt bra ifrån sig över lag. Jag var beredd på en riktigt amatörfilm som mest blivit känd för det allvarliga ämnet den tar upp men där fick jag fel. Något som jag gladeligen erkänner.

Det är dock verkligen ett känsligt ämne filmen tar upp. Vissa scener får mig att ryser av obehag. Och även om själva våldtäktsscenen är väldigt obehaglig är det ännu värre med det som händer efteråt. Hur Fatou behandlas i skolan, hur ensam hon känner sig. Och det värsta av allt är att det känns väldigt realistiskt…


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Jag kan inte låta bli att berömma Renaida Braun som spelar Fatous lillasyster Keisha. Fast hon bara är åtta år gör hon otroligt bra ifrån sig. Både som den som tröstar Fatou och som ledsen. Bra jobbat!

2. Erik Engström som spelar Ville avled tragiskt i en bilolycka innan filmen fick premiär. Vad jag förstått var detta hans debutfilm och det gör det ju extra tragiskt att han inte fick uppleva folks positiva reaktioner på den.

3. Den enda jag känner lite negativt inför är slutet när alla kompisarna ställer upp för Fatou. Visst det är fint men det känns inte realistiskt. Då känns det mer realistiskt att det faktiskt är Fatou som tvingas byta skola…fast det är hon som är offret.


HANS-ÅKE LILJA (2007-03-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA