Fina actionscener i smått knepig historia

FILMEN

Kommer ni ihåg filmen "Mitt andra jag" med Steve Martin där Lily Tomlins själ hamnar i Martin av misstag? Tänk er det upplägget i en brutal actionfilm och ni har "Caliber 9". Upplägget är faktiskt ganska märkligt, där en ihjälskjuten horas själ förs över till mordvapnet som efter att ha varit inopererat i horans mage till slut hamnar i händerna på en mesig stadsplanerare som sedermera hamnar i en rejäl killing spree styrd av horans hämndlystenhet.

Inledningen av filmen känns lite film noir-aktig där vi bevittnar horans sista tid i livet. Sedan går filmen över i vad som skulle kunna beskrivas som en mix av Guy Ritchie-action och "Hot Fuzz".

Stadsplaneraren Yann (Laurent Collombert) är expert på att hantera stadens smutsiga affärer, där en smått bisarr borgmästare styr efter egna intressen. När Yann hamnar i en tajt situation med några gangsters kommer horan Sarah (Nathalie Hauwelle) till hans hjälp genom den där revolvern. Yann förstår ingenting när vapnet bokstavligt talat flyger in i hans hand och han knäpper både gangsters och blodtörstiga legosoldater som om det inte fanns någon morgondag.

När han accepterat att en död hora finns i hans revolver och dessutom pratar med honom, börjar han lägga ihop ett och två och fortsätter Sarahs hämndoffensiv.

Filmen är aningens rörig och i ärlighetens namn lite fånig. Det är svårt att ta den på allvar och det finns även fler humoristiska inslag i filmen som dock aldrig får den att bli en parodi, utan snarare bara en jäkligt skruvad actionfilm.

Actionsekvenserna är bra, snabba och brutala, men det känns samtidigt som man sett väldigt många av "Caliber 9":s lösningar och stilgrepp tidigare.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Filmen är skriven och regisserad av Jean-Christian Tassy och det är hans debutfilm.

2. Även om det aldrig berättas var filmen utspelar sig så är den inspelad i Toulouse.

3. Anledningen till att jag gör en koppling till "Hot Fuzz" är delvis på grund av snabbheten i actionsekvenserna men även i en viktig del i plotten.


ANDERS JAKOBSON (2012-11-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA