Ganska dumt och förlegat

FILMEN

När jag i slutet av förra året recenserade boxen "Forever Marilyn" sa jag att jag gärna skulle se fler annorlunda filmer med Marilyn Monroe. Nu har jag fått se ytterligare två, den ena gjord före den boxens filmer och den andra gjord efter.

Den senare filmen heter "Bus Stop", och baseras på en teaterpjäs. Den bufflige och allt annat än världsvane 21-åringen Bo åker med sin… farbror? Det görs aldrig riktigt klart vem han är. Nåja, Bo och hans typ farbror åker med en buss från sin farm till storstaden där Bo ska tävla i rodeo. På vägen dit bestämmer sig Bo för att han ska träffa en ängel, sitt livs kärlek som han ska gifta sig och skaffa familj med.

Bredvid hotellet där de bor finns en bar där Chérie (Marilyn Monroe) uppträder. Chérie är en lantis som försöker ta sig till Hollywood, för där blir man känd. När Bo får se henne så blir han blixtförälskad och bestämmer att de ska gifta sig. Chérie är absolut inte intresserad, men det registrerar inte ens Bo som kör på bäst han själv vill. Som du märker är handlingen ganska tunn. Faktiskt så tunn, att omslagets baksida berättar i princip hela historien sånär som på filmens sista tre minuter.

Att den här filmen hyllas som en av Marilyns bästa filmer är för mig helt oförståeligt. Bo är en otroligt dum individ som uppför sig likt en målmedveten och empatibefriad sexåring. Marilyns dialekt och manér påminner mig om Juliette Lewis mest dumma karaktärer, och det är inte en komplimang. Hennes komiska mimik fungerar hyfsat (inte för att manuset är roligt, men ändå) men när hon försöker sig på seriöst drama snackar vi överspel på mycket hög nivå.

Man ägnar hela filmen åt att irritera sig över hur otroligt dum Bo är, och när han i slutet får lite vett inbankat i skallen och Chérie ändrar sig till synes baserat på en komplimang, då blir det ännu mer irriterande. Don Murray, som spelar Bo, blev faktiskt Oscarnominerad för sin insats. Att han inte vann är lätt att förstå, då han förmodligen är den första filmcowboy jag sett som helt misslyckas med att leverera ett övertygande "yiiiehaaaah!".

Blu-ray:en är liksom de andra Monroe-filmerna prickfritt restaurerad med toppenbra bild och ljud. Tyvärr är "Bus Stop" en ganska dålig och dum film. Historien känns väldigt förlegad, och borde varit det redan 1956. När jag nu har sett sju av hennes filmer på kort tid, kan jag konstatera att det varierar vilt i både manus och skådespeleri. Jag är beredd att ge henne fler chanser, men min entusiasm är inte vad den varit.


EXTRAMATERIALET

Trailers för filmen och andra Marilyn Monroe-filmer.


TRE SAKER

1. Trots filmens titel utspelar sig väldigt lite av filmen i närheten av en busshållplats.

2. En remake gjordes 1982 med Margot Kidder och Tim Matheson i huvudrollerna.

3. En tv-serie som utspelar sig på fiket vid busshållplatsen gjordes 1961.


HENRIK ANDERSSON (2013-08-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: DTS 4.0 HD
Bild: 1080p High Definition 2.55:1
Extramaterial:
Trailers
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA