Extra mycket film och extramaterial

FILMEN

Precis som med filmerna i "Sagan om ringen"-trilogin kommer även de tre filmerna i "Hobbit"-trilogin att släppas i förlängda versioner med ytterligare material som helt enkelt ger lite mer. Jag tänker inte recensera filmen på nytt - storyn är ju den samma - och hänvisar till min tidigare recension i stället.

Tretton minuter nytt material har tillkommit och jag har faktiskt svårt att identifiera allt som är nytt. Vissa saker märker man direkt, till exempel att man får se Bilbo som barn, att dvärgarna svinar runt och badar nakna hos alverna och två nya, kortare låtar som tillkommit, medan annat är detaljer som förlänger vissa scener. Jag får faktiskt googla mig till en genomgång för att faktiskt veta vad som var nytt.

Det ska sägas att detta var fjärde gången jag såg filmen och ändå fanns där saker som jag inte märkte var nytt. Med "Sagan om ringen"-trilogin kände jag att de förlängda versionerna var oumbärliga - i det här fallet känner jag inte riktigt samma dominans för den längre versionen.

Och när det kommer till kritan är det extramaterialet som är grejen på den här utgåvan, så snabbt vidare till nästa punkt!


EXTRAMATERIALET

Mycket av det extramaterial som bjuds till filmer är sådant man tittar på en gång och sen är det nog. Det är inte speciellt ofta man ser om extramaterial och det är ännu mer sällan som man ser om extramaterialet utan att titta på filmen först. Men det har hänt för mig, och allra flest gånger har det hänt med "Sagan om ringen"-trilogins förlängda versioner. Det är absurt egentligen, men i mitt tycke är det ett så pass intressant och välgjort extramaterial att det går att se flera gånger.

Med andra ord hade jag stora förhoppningar på "Hobbit"-filmernas extramaterial, och man får verkligen valuta för pengarna. Peter Jackson och hans team fortsätter med sina "appendix" i Tolkiens anda och ger oss här Appendix 7 och 8 fördelade på varsin skiva.

Appendix 7 kallas "A Long Expected Journey" och är en rejäl bakomfilm som klockar in på hela fyra och en halv timme! Mastigt? Ja, men helt klart sevärt. Här avhandlas hela produktionen av det som utgör första filmen på ett smidigt och följsamt sätt. Det är hela tiden ett driv i bakomfilmen som gör att det inte alls känns som en halv arbetsdag med lunchpaus för att ta sig igenom den. Design och effekter smygs in naturligt bland alla kommentarer och bilder från inspelningarna och det är egentligen bara att koppla av och glida med på resan.

Vanligtvis brukar sådana här filmer uteslutande skildra glädjen under inspelningarna, och det får man mycket av även här, men också den totala motsatsen. Det var inte helt problemfritt att göra filmerna, men inget är så hjärtskärande som när scenerna när dvärgarna och Gandalf hälsar på i Bag End spelades in. För att gestalta storleksskillnaderna mellan Gandalf och alla de andra kunde man inte använda sig av förskjutet perspektiv-tekniken som i den första trilogin, detta på grund av att de nya filmerna görs i 3D. Lösningen blev i stället att Ian McKellan fick agera helt ensam på en greenscreen-scen vägg i vägg med det riktiga scenbygget samtidigt som två parallellkopplade kameror sammanfogade allt till en bild (vilket i sig är en imponerande teknisk lösning). McKellan deppar ihop fullständigt i sin ensamhet och säger i en intervju att han övervägde att lägga av - helt och hållet. Det suger till i hjärtat när giganten sitter som snörvlar helt ensam i allt det gröna.

Appendix 8 går under namnet "Return to Middle-Earth" och klockar in på fyra timmar och trekvart och är i sak en mer episodindelad bakomfilm som dock går att se i ett svep. Här blir det mer fokus på specifika saker. Hur de tretton dvärgarna formades, designades och fick skådespelare, samt hur dessa tränade och blev sina roller. Hur Martin Freeman blev Bilbo. Hur de olika världarna i filmen och alla andra större karaktärer skapades och hur musiken i filmen kom till.

Allting är presenterat på exakt samma smidiga sätt som resten av bakommaterialet där allting bara kommer naturligt och följsamt. Framför allt njuter jag av att allting sitter ihop och man slipper klicka in sig i en massa nästlade menyer för att se allt. Välgjort och sevärt på alla sätt och vis.

På annan plats i boxen repriseras "New Zealand: Home of Middle-Earth" som var med även på den vanliga utgåvan av filmen, samt att det finns kommentarspår till 2D-versionen av filmen.

Jag är fullt nöjd med extramaterialet men kan inte låta bli att känna att jag inte riktigt får samma kick som när jag såg "Sagan om ringens" sex olika appendix. Kanske var det för att det var så nytt och rejält och fräscht då och att jag förväntade mig samma kvalitet - vilket jag också fick - denna gång?


TRE SAKER

...jag saknar i extramaterialet:

1. Guillermo Del Toros vision. Del Toro var länge "Hobbit"-filmernas regissör och tog fram egna designer tillsammans med Weta. När produktionen försenades och Del Toro inte längre kunde vara kvar, klev Peter Jackson in som regissör och gjorde om designerna. Det vore kul att få se lite av Del Toros idéer, men det kanske kommer i en senare box.

2. Något om den skrivna förlagan. "Sagan om ringen"-boxarna hade alltid något om böckerna med kommentarer av initierade Tolkien-experter. Detta kanske också kommer lagom till den sista filmen i och med att "Hobbit" bara är en bok och inte tre som i fallet med "Sagan om ringen".

3. Något om när två filmer blev tre. Det var ju länge tänkt att det bara skulle bli två filmer, men det blev tre och ingenting om detta nämns här. Vi får visserligen se hur slutet på "En oväntad resa" filmades som den sista "pick up"-scenen och följaktligen skrevs senare än resten av manuset. Även detta är kanske något som kommer att belysas senare.


ANDERS JAKOBSON (2013-12-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2013
Bolag: SF
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Audio Commentary, New Zealand: Home to Middle-Earth, The Appendices Part 7: A Long Expected Journey, The Appendices Part 8: Return to Middle-Earth
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA