Elvis, Elvis och sen lite mer Elvis

FILMEN

Elvis Presley som skådis? Ja, för de flesta kommer det väl inte som någon överraskning att Kungen förutom skivor även spelade in en hel drös med filmer. Tyvärr är han rätt medioker som skådespelare så filmerna blir mer som en långdragen musikvideo än de mästerverk de ibland framställs som.

Precis som personerna i TV-serien "Fame" från 80-talet stämmer Elvis upp i sång i tid och otid i sina filmer. Det som skiljer Elvis och "Fame" är att det är när han sjunger som han är som bäst… även om det är helt ologiskt rent handlingsmässigt ibland när han gör det.

Nu lagom till 30-årsdagen av hans död ger Paramount ut "Elvis Collection", en box med åtta filmer inspelade mellan 1958 och 1967. De filmer man valt att inkludera är "Blue Hawaii", "Easy come, easy go", "Fun In Acapulco", "GI Blues", "Girls! Girls! Girls!", "King Creole", "Paradise Hawaiian" och "Roustabout". Exakt vad som fick Paramount att välja just dessa filmer av det 30-tal Elvis gjort vet jag inte men de ger en rätt bra fingervisning på hur Elvis var som skådespelare.

Som sagt är han inte någon stor karaktärsskådespelare och det känns ibland som om han inte ens läst manuset. Andra stunder känns det som om han tar sig själv på alldeles för stort allvar…

Hur som helst klarar han i alla fall av att göra filmerna hyfsat intressanta och då mycket tack vare musiken. För vad man än tycker om Elvis och han filmer så är han en begåvad sångare.

Förutom Elvis finns även en hel del av dåtidens stora skådespelerskor med i filmerna. Vi ser bland annat Angela Lansbury ("Mord och inga visor"), Stella Stevens, Carolyn Jones, Ursula Andress ("Agent 007 med rätt att döda") och Barbara Stanwyck i olika roller.

För ett Elvisfan måste "Elvis Collection" vara en dröm men för oss andra blir det lite tjatigt med så många filmer. Fast det klart, man behöver ju inte se alla på en gång…


EXTRAMATERIALET

På en del av filmerna finns det med en trailer för filmen. Tyvärr finns det ingen dokumentär som visar hur inspelningen gick till. Det hade varit intressant att se.


TRE SAKER

1. Den 16 augusti var det 30 år sedan Elvis dog endast 42 år gammal.

2. Elvis första film var "Love Me Tender" från 1956 och hans sista var "Change of Habit" från 1969. Totalt spelade han in 31 filmer vilket är mer än de flesta av dagens stora stjärnor kan skryta med.

3. Elvis spelar alltid den gode och den som alla flickorna vill ha i sina filmer. Det hade varit spännande att se vad som hänt om man givit honom en roll som massmördare eller liknande…


HANS-ÅKE LILJA (2007-08-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 8
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Tema: Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1 & Mono
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Trailers
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA