Gillar du Elvis gillar du det här

FILMEN

Jag har noterat viss förvåning hos somliga angående att Radioheads senaste skiva trots att den är gratis går att finna på The Pirate Bay. I sak är det inte konstigt: för ett mycket stort antal människor har The Pirate Bay blivit deras vanligaste källa för att finna musik och annan populärkultur - lagligt såväl som olagligt distribuerad.

Jag har samma relation till YouTube.

Som grundförutsättning har jag aldrig riktigt fallit för konsertfilmen som medieform. Jag blir oftast uttråkad. Börjar att tänka på annat. I form av korta klipp kan det däremot bli småskojigt att kolla in gamla live hos Conan O'Brien-prylar, mobiltelefoninspelningar av Daft Punks pyramidturné eller något rippat konsertklipp från en jazz-dvd. Så länge jag har en internetuppkoppling räcker det långt.

När jag fick den här dvd:n verkade omslaget vittna om att det skulle vara ett slags best of med Elvis uppträdanden i tv, men läser man det finstilta på baksidan påpekar distributören att skivan inte har något med Elvis Presleys management att göra.

Och det visar sig vara nästan en konsert-dvd. De första låtarna är svartvita gamla tv-inspelningar med Elvis, men sedan avslutas skivan med en lång konsert från (antar jag) Las Vegas där Elvis har maffiga sideburns, simmiga ögon och en vit, paljettfylld kostym.

Jag har i form av korta klipp sett det mesta förut. Kanske inte från just den spelningen på dvd:n, men ändå. Att se allting i en lång rad är kanske inte så där jättehoppsan, ändå är spelningen från en tid i Elvis karriär där han var en fantastisk upplevelse: Otrolig karisma, söt närvaro med publiken och ett otroligt band. Gillar du Elvis gillar du det här.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. Två bästa spåren: "Burning love" och "See see rider".

2. Det är mycket rart att se hur till sig en del flickor och kvinnor längst fram blir av Elvis. De rör vid honom. Han rör lite tillbaka.

3. För ett drygt år sedan skrev journalisten Nik Cohn i The Guardian den överlägset bästa Elvis Presley-intervju jag någonsin läst. När Cohn gjorde intervjun? Efter att orkanen Katrina dragit fram över den amerikanska södern.


JOAKIM JOHANSSON (2008-08-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Border Music
Tema: Musik
Ljud: Digital dolby 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA