Julfilm för de minsta

FILMEN

Tomtenissen Bernards stora dröm är att bli uppfinnare i tomteland. Dock går samtliga av hans försök snett och det slutar med att han blir utskrattad. Efter ännu ett misslyckande går Bernard tillbaka till sitt jobb som renlortsskyfflare. I stallet träffar han dock på ingen mindre än Tomten som visar honom sin hemlighet. När tomteland sedan blir invaderat och Tomten kidnappas är Bernard den enda som kan rädda dem.

"Uppdrag: Rädda jultomten" är en ganska gullig berättelse om att vara annorlunda. Det blir aldrig riktigt spännande vilket gör den perfekt för de lite yngre barnen. Den blir aldrig för läskig. I stället läggs fokuset på hur Bernard utvecklas från att vara en liten nisse med stora drömmar till att faktiskt lyckas genom att endast vara modig.

Trots att jag inte på långa vägar tillhör filmens tilltänkta målgrupp kan jag inte hjälpa att tycka den är lite mysig ändå. Visst sitter jag och ibland sliter mitt hår för att den är så förutsägbar och tycker att Bernard har alla förutsättningar att komma på hur han ska rädda tomten efter 40 minuter, men ändå kan jag inte hjälpa att småle genom hela filmen. Precis som Bernards senaste uppfinning kommer minnen från de jular när jag själv var liten och troligtvis skulle tyckt detta var en helt fantastisk film.

Dock finns det några grejer som jag har lite problem med. Det ena är att saker ibland händer av bekvämlighet. Exempelvis berättar tomten den superduperhemliga anledningen till att han hinner runt jorden på en natt för en nisse han precis träffat. Ett eventuellt svar kommer i slutet, men då känns det lite väl sent. När Bernard sen får tidgloben, som är den stora hemligheten, så fungerar den bara helt plötsligt när den för berättelsens skull behöver det som mest. De här tillfälligheterna dyker upp under filmen och förstör lite en annars bra formulerad story.

Det är lite tråkigt att dessa slarvfel gjorts då resten av filmen är väldigt välgjord. Trots det är den perfekt att sätta de små barnen framför medan föräldrarna stressar fram julen. Eller varför mysa ner i soffan med en julfika och minnas hur julen egentligen ska firas – lugnt, stilla och som om man var barn på nytt.


EXTRAMATERIALET

Det extramaterial som finns är ett antal trailers för andra filmen inom liknande genre. Mest ett sätt för bolaget att marknadsföra sina andra titlar. Kul om man gillar att se på trailers, men de ger inte så mycket till filmen.


TRE SAKER

1. De engelska rösterna görs bland annat av Martin Freeman, Joan Collins och Tim Curry.

2. Tydligen ska brevet som skrivs i början vara ett utdrag från USA:s självständighetsförklaring.

3. Allting i filmen har en julkoppling på ganska skickliga sätt. Ett exempel är att agentnissarna har en så kallad "snäll eller bus"-rapport.


EMMA ÅKERLIND (2015-12-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA