Sevärt utan förväntat djup

FILMEN

Mästaren som styr odjursstaden Jutengai ämnar att utnämna sin efterföljare, och utnämner två kandidater: den stoiske och präktige Iozen eller den starke men slarvige Kumatetsu som får rådet att skaffa sig en lärling för att skärpa till sig.

Pojken Rens mamma har dött i en trafikolycka, och pappan är sedan länge ute ur bilden. Ren vill absolut inte bo med sina släktingar och rymmer ut i staden Shibuyas vimmel. Där möter han Kumatetsu som erbjuder honom att följa med tillbaka, och plötsligt befinner sig Ren i Jutengai. När Ren ser att Kumatetsu kämpar outtröttligt mot Iosen trots sitt underläge går han med på att låta sig tränas. Kumatetsu är dock inte någon vidare lärare…

För animeälskare är namnet Mamoru Hosoda inget nytt. Hans tidigare verk som serien "Samurai Champloo" och filmerna "The Girl Who Leapt Through Time" och "Wolf Children" står högt på mångas listor. "Odjuret och hans lärling" slår inte de filmerna på fingrarna. Visst är filmen vacker, men ligger ändå i lä bakom Hosodas tidigare verk.

Det förväntade djupet han tidigare skapat saknas, och alltför ofta uttalar de ganska en-dimensionella karaktärerna sina tankar högt för tittarna så man inte ska behöva tänka efter eller känna själv. Man kanske riktar sig mot en yngre publik, men det ursäktar inte filmens luckor. Rens motivation är många gånger väldigt svår att förstå, historien saknar ett naturligt "flow" och lider av en för lång speltid.

Den positiva sidan är att filmen är ganska underhållande. Det är roligt och lättsmält, spännande och ibland känslosamt. Filmen har kritiserats för sin användning av klyschor, men jag ser snarare att historien inte alltid går åt det håll man förväntar sig, vilket alltid är ett plus i min bok. Kanske inte en film man återkommer till, men klart sevärt för en kravlös publik.


EXTRAMATERIALET

En japansk trailer för filmen textad på engelska.


TRE SAKER

1. Det enda av Hosodas originalverk som getts ut tidigare i Sverige är "Samurai Champloo", som gavs ut på DVD med så otroligt usel översättning att det i princip inte går att förstå handlingen.

2. Filmen låg etta på biotoppen i Japan och blev där 2015 års fjärde mest inkomstbringande film.

3. Hosuda har också regisserat avsnitt och filmer ur långkörarna "Digimon" och "One Piece".


HENRIK ANDERSSON (2017-01-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (22/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA