Är människans önskan dess undergång?

FILMEN

I evigheter har man hört ord som Marsianer och Marsmänniskor. Varelser som kommer från planeten Mars. I filmen "Life" så hittar den sex man starka besättningen på den internationella rymdstationen ISS just det. Man lyckas fånga upp en rymdkapsel på väg tillbaka från Mars och i den finns en liten organism. Den verkar helt ofarlig och döps till Calvin, men ganska snart går något fel. Calvin visar sig vara allt annat än vänligt sinnad och innan besättningen vet ordet av har han/hon/det tagit sig ut ur labbet och in i rymdstationen. Där växer den i snabb takt när den tillgodogör sig syre och en och annan besättningsman. Det står helt klart att de inte kan låta Calvin nå Jorden.

Filmen påminner lite om "Alien". Mycket för att den utspelar sig i rymden och i trånga utrymmen där människor jagas av en rymdvarelse. Man känner paniken som besättningen känner. Det finns ingenstans att ta vägen och de riskerar hela tiden att Calvin ska hoppa på dem. Vad Calvin egentligen är framgår inte. Han är någon sorts organism som påminner lite om en genomskinlig blomma och jag tycker man fått till en rätt bra varelse. Lite för mycket blir det på slutet när Calvin vuxit sig stor och ska visa sig farlig. Det är som om man försökt ge den ett ansikte och en mun vilket ser mest konstigt ut.

När det gäller skådespelarna finns det inget att klaga på. Vi ser namn som Ryan Reynolds, Rebecca Ferguson och Jake Gyllenhaal för att nämna de mest kända. Alla gör de bra och trovärdiga insatser och det tillsammans med allt annat lyckas resulterar i ett riktigt bra rymdäventyr som är helt klart sevärt... Om man inte har anlag för klaustrofobi.


EXTRAMATERIALET

Vi får mängder av dokumentärer om hur man spelade in filmen. Personligen tycker jag det var mest intressant att se hur man skapade Calvin och hur man gjorde skådespelarna tyngdlösa med hjälp av linor. Det såg riktigt bra ut i filmen och det är fascinerande att se hur de kan trolla bort linorna i den färdiga filmen.


TRE SAKER

1. Passa er för trailern till filmen. En version avslöjar två karaktärers död.

2. "Life" är en rätt usel titel tycker jag.

3. Jag gillar slutet på filmen. Lite oväntat…


HANS-ÅKE LILJA (2017-09-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Universal
Tema: Rymden
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Claustrophobic Terror, Creating a Thriller in Space, Life: In Zero G, The Art and Reality of Calvin, Astronaut Diaries
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA