Underhållande och fascinerande

FILMEN

Det är något visst med verklighetsbaserade filmer av det slag som "Bad Education" är. Den ligger bara några år bakåt i tiden (om nu nästan 20 år är "några"...) och springer ur ett tidningsavslöjande. Denna gång i en skoltidning med en liten spridning, men med en massiv effekt.

Året är 2002 och vi befinner oss på Long Island, New York och specifikt inom skoldistriktet Roslyn. Roslyn High School är den fjärde bästa skolan i landet när det gäller att få sina elever antagna till de stora universiteten. En stor anledning till detta är skolinspektören Frank Tassone (Hugh Jackman) som lagt ned hela sin själ i sitt arbete. Han har en enorm förmåga att se alla elever och han är en duktig lobbyist när det gäller att smörja politiker och näringsliv för att få bidrag till skolbudgeten. En framgångsrik glidare som kan ordna det mesta.

Tills hans närmaste person, Pam Gluckin (Allison Janney), gör bort sig. Eller kanske närmare bestämt hennes struliga son Jim Boy (Jimmy Tatro). Han har fått i uppdrag att göra lite renovering i ett av hennes många hus och använder skolans kreditkort registrerat i hans namn. När det kommer fram att Pam använder skolans pengar till privata kostnader är skandalen ett faktum. Det visar sig att hon har spenderat en kvarts miljon dollar och det är förstås en eldsvåda som är svår att släcka. Men inte för Frank.

I alla fall till en viss del. Parallellt med detta har en ung reporter (Geraldine Viswanathan) på skoltidningen börjat rota i anbud och fakturor och hittat konstigheter som pekar på att skandalen är betydligt större. Frågan är vad hon ska göra med informationen för ett felspelat kort kan orsaka hennes egen framtid stor skada.

Det här är ett typexempel på en film som tjänar på att man inte känner till den verkliga historien i detalj. Jag knäppte i gång filmen utan att veta mer än det som stod i informationstexten och det vara bara bra. Den här historien har lager och överraskningar som kommer successivt och de vill man inte veta på förhand. Det gör även att inslaget av svart humor har en liten funktion även om det i det stora är ett drama.

Skådespelet med Hugh Jackman och Allison Janney i den främre linjen är utsökt och ett steg bakom dem finns fina insatser av bland annat Ray Romano som skolans rektor. I det stora hela är "Bad Education" en riktigt bra film som både underhåller och fascinerar.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmens manusförfattare Mike Makowsky gick i middle school (ungefär högstadiet) i Roslyndistriktet när historien utspelar sig.

2. Några av de inblandade bedragarna får årligen jättesummor i pension av skattebetalarna trots att de stal från de samma.

3. Jag lyckas alltid glömma bort att Hugh Jackman är en betydligt mer mångsidig skådespelare än vad han ger sken av. Kanske är det de många insatserna som mutanten Wolverine som fått mig att först och främst se honom som ett muskligt actionpaket före allt annat.


ANDERS JAKOBSON (2020-05-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: HBO
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA