Mer underhållning för stunden

FILMEN

Den tredje omgången av Matt Groenings "Disenchantment" är av krångliga skäl den första delen av säsong 2. Det är för mig lite oklart varför man gjort på det här viset då var och en av de tre än så länge existerande delarna har haft kompletta storylines och känts som egna säsonger. Nåväl, låt oss inte haka upp oss på det.

Inför denna del känner jag att jag ännu inte riktigt fastnat helt och hållet för serien och den inledande recapen får mig att inse att jag glömt bort väldigt mycket av föregående omgång. Men när jag väl börjar titta och klämmar de tio avsnitten under några dagar så känner jag mig underhållen till fullo. I min recension av "Säsong 1:2" återkom jag till känslan av vara underhållen för stunden, och så är det. Kanske är det bara att inse att "Disenchantment" inte har samma långsiktiga underhållningskvot som "Futurama" hade?

Hur som: Historien tar vid exakt där vi startade sist. Prinsessan Tiabeanie ("Bean") och hennes följeslagare alven Alvo och demonen Luci brändes på bål men sjönk genom marken till Drömlandets underjord där ett folkslag kallat Trøg och Beans onda mamma Dagmar väntade. Medan de försöker ta sig därifrån pågår konspirationen mot den skjutna kung Zøg. När han repar sig blir han begravd levande och glider in i vansinnet precis lagom till att han också sjunker ned till underjorden. Både Bean och Zøg kan återvända till hovet där Zøg återinställs som kung och Bean benådas. Men Zøgs vansinne hänger kvar och Bean rotar i konspirationen.

Äventyren tar oss till angränsande världar, som moderna Ånglandet och sjöjungfruarnas hem, innan vi återvänder till Drömlandet där alla bitar måste hamnar rätt. Men som vanligt slutar det med att Bean åter igen sjunker ned, väldigt långt ned och där kommer nästa del att ta vid.

Jag är ganska kort i min sammanfattning av omgången, men det är mängder av små sidohistorier och rolig karaktärsutveckling som förgyller de tio avsnitten. Det är även en hel del referenser till tidigare historier och karaktärer som vi minns - eller har glömt bort. En konsekvens av känslan att bara vara underhållen för stunden.

Men det räcker gott för att jag ska känna mig nöjd just nu och se fram mot mer, även om jag nog kommer att minnas lika lite även när "Säsong 2:2" kommer...


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den personliga favoritkaraktären Old Man Touchy gör några mindre gästspel här och där under säsongen. Skönt - tur att det inte var en engångsföreteelse när han gjorde entré i förra säsongens final.

2. Omgångens personliga gapskratt kommer under bröllopsscenen i avsnitt 3 när Zøg inte riktigt är klar med sina vansinnesljud.

3. Just nu är det inte känt när andra hälften av säsong 2 kommer, men mellan de första två delarna i säsong 1 gick det ett år, så 2022 är väl en kvalificerad gissning.


ANDERS JAKOBSON (2021-02-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA