Kulturkrockar och fräckisar

FILMEN

Den här gamla klassikern (ursprungligen visad 1982 i England och troligen 1985 i Sverige) kommer väl alla ihåg? Historien om den franska kaféägaren René som under andra världskriget tvingas hjälpa både den franska motståndsrörelsen med att gömma ett par engelska flygare och några tyska officerare att hålla koll på tavlan "The Fallen Madonna with the Big Boobies" som Gestapo och Hitler vill ha tag på.

Samtidigt vänsterprasslar René med sina två servitiser Maria och Yvette, grälar med frun Edith och dennes gamle mamma som ligger i en säng på vinden.

Där har ni handlingen i seriens samtliga 85 avsnitt. "'allo 'allo 'hemliga armén" gick i nio säsonger ända fram till 1992 och jag känner mig lätt uttråkad efter blott de åtta avsnitt som utgör den första säsongen. Det är lite småkul, fast mest på ett nostalgiskt sätt. Precis som många andra brittiska serier är det väldigt upprepande, vilket i och för sig ligger i seriens karaktär, och just nu är tanken på fler säsonger inte så tilltalande.

Humorn i serien kretsar mycket kring sexskämt av fräckiskaraktär med många anspelningar på ditt och datt, men även kulturkrockarna mellan tyskar, fransmän och engelsmän dominerar. Och visst, det är roligt så man skrattar till stundtals.

Bland det roligare är det stela men laddade förhållandet mellan Gestapoagenten Herr Otto Flick och nazikvinnan Helga, vilket helt och hållet är Richard Gibsons förtjänst. Sällan har någon spelat så otroligt stelt på helt korrekt sätt. En annan rolig figur är Kapten Geering (Sam Kelly) och det är först nu efter att ha läst på lite som jag insett att ljudet han utstöter vid varje Hitlerhälsning är förkortningen "'tler!". Jag har alltid hört det som "Klopp!". Märkligt.

Och visst, serien skulle inte klarat sig utan Gorden Kaye i huvudrollen som René. Han är på sätt och vis som en sorts mindre hysterisk variant av Basil Fawlty. Han hamnar i trassel och får själv reda ut det mesta, far runt tills han blir svettig men blir aldrig totalt vansinnig och tappar aldrig förmågan att stöta ut en syrlig replik.

Sammanfattningsvis - listen carefully, I will say this only once: "'allo 'allo 'emliga armén" är trots allt lite smårolig på grund av de nostalgiska band jag har till serien, men att kolla på samtliga 85 avsnitt känns inte helt aktuellt i dagsläget.


EXTRAMATERIALET

Ingenting på denna utgåva.


TRE SAKER

1. Den karaktär som jag tyckte var roligast i "'allo 'allo" - den engelska polisen Crabtree ("Good moaning, I have a massage for you!") - dyker tyvärr inte upp i den här säsongen. Synd, jag ville verkligen se om skådespelaren Arthur Bostrom var så lik Borat som jag vill minnas.

2. Tillägget "'emliga armén" i den svenska titeln är jag tämligen övertygad om har att göra med att den fanns en seriös dramaserie i andra världskrig-miljö som hette "Hemliga armén" som gick på svensk tv under 80-talet.

3. Som jag konstaterade i den här bloggen så heter alltså skådespelerskan som gör rollen som Helga Kim Hartman, precis som den legendariska svenska Eurosportkommentatorn.


ANDERS JAKOBSON (2008-04-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: 4:3 1.33:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (12/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA