Kunde ha blivit en bra film

FILMEN

Det finns en film om dramatiska händelser i Miamis nattklubbsliv som är riktigt bra. Den heter "Scarface" och skildrar ex-kubanen Tony Montanas uppgång och fall. Det är Oliver Stones bästa film, och en av de bästa gangsterfilmerna som gjorts. Den spelar lätt i samma division som "Maffiabröder" och "Gudfadern". Ja. "Scarface" har du ju sett. Annars skulle du säkert inte hänga på den här sajten. Jag föreställer mig att de flesta som läser DVDKritik.se är sådana som har koll på film. "Scarface" är en film du behöver se, om du inte sett den. Den är viktig.

En film du inte behöver se och som inte är viktig är "Kings of South Beach". Det är en tv-film med verklighetsbakgrund, om mycket omtalade och hippa klubbägaren Chris Troiano (Jason Gedrick), som drev klubb i Miami i mitten av 1990-talet. Alla var där. Madonna och Versace, till exempel. Men Troiano hade inte rent mjöl i påsen. Han hade bakgrund som gangster och blev hårt synad av FBI, som redan från början misstänkte att Troianos klubbverksamhet i själva verket bara var fasad för pengatvätt.

Filmen börjar med att mystiske Andy Burnett (Donnie Wahlberg) dyker upp i Miami och söker jobb. Han börjar som dörrvakt och stiger snart i rang. Han uppmärksammas av Trioano, och de båda utvecklar en sorts vänskap – där kröken, brudar och rock'n'roll är det gemensamma intresset. Och affärer, förstås.

Det är en långsam film utan särskilt mycket handling och action. Men … filmen innehåller en överraskning som är svår att förutse, och filmen blir genast mycket bättre, men vändningen kommer på tok för sent. Jag fattar inte alls hur man har tänkt med dramaturgin. Hade man valt andra lösningar hade det här faktiskt kunnat bli en bra film.


EXTRAMATERIALET

Skivan innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Donnie Wahlberg var en av medlemmarna i superbandet New Kids On The Block. Han är ungefär en lika tråkig skådespelare som han var musik- och dansman. Jag tycker om honom i "Band of brothers" men utöver det … tråkig och medioker.

2. På tal om "Scarface". Steven Bauer, som spelar Montanas högra hand Manny Ribera, har en liten biroll i "Kings of South Beach".

3. Nicholas Pileggi, som skrivit manuset, har också skrivit "Maffiabröder" och "Casino". Jag tycker att det indikerar att den här storyn kunde ha varit så mycket bättre om man valt en annan regissör och en annan dramaturgi.


TOBIAS JOHANSSON (2008-06-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA