Bra men otroligt överdriven

FILMEN

I "Borta bäst, hemma värst" får vi träffa Brad och Kate som lever det glada livet. Julen närmar sig och som vanligt lurar de sina familjer att de har något otroligt viktigt som de bara måste göra, som att vaccinera barn i tredje världen eller något likande, och därför tyvärr inte kan fira jul med dem. Vad de sedan gör är att åka på en lyxsemester helt själva. Båda tycker att familjen är lika med problem och under de tre år de varit tillsammans har de inte firat jul med dem en enda gång. I år är inget undantag, de planerar att fira jul i Fiji men den här gången vill ödet annorlunda. Tjock dimma gör att alla avgångar ställs in och när de sedan blir intervjuade på nyheterna om detta börjar deras mobiler gå varma. Familjerna har sett dem på TV och vet att de inte ska vaccinera barn. Nu kan de väl äntligen fira jul med dem?

Det hela slutar med att de lovar att fira jul med bådas föräldrar som dessutom nu är skilda vilket gör att de nu måste uthärda fyra jular på det enda sättet de inte vill fira jul. Naturligtvis är familjerna excentriska så det står härliga till. Brads pappa, som är anhalt nummer ett, är en riktig bonnläpp och detsamma gäller hans bröder. Brads mamma å andra sidan lever numera med Brads barndomsvän vilket stör Brad otroligt. Kates mamma är tillsammans med en pastor och är dessutom frispråkig så det räcker och blir över. Hennes pappa är den enda som har ett någorlunda normalt liv men vid det laget, han är den de firar med sist, har alla förutsättningar ändrats och Brad och Kates förhållande i gungning.

Egentligen är "Borta bäst, hemma värst" en rätt larvig och överdriven film men jag kan ändå inte låta bli att skratta åt vissa scener. Brad spelas av Vince Vaughn och Kate av Reese Witherspoon och bara det faktum att Vince är mer än huvudet längre än Reese får en att skratta. Sen är många av scenerna rätt roliga. Visst de är överdrivna och visst de är förutsägbara men ändå, en del är riktigt roliga.

Även birollerna är kul. Som Brads ena bror ser vi Jon Favreau som många säkert känner igen från "Vänner". Vi ser Jon Voight och Mary Steenburgen som Kates pappa och pappa, Robert Duvall och Sissy Spacek som Brads pappa och mamma och alla gör sig riktigt bra i sina roller. Speciellt Duvall är riktigt kul som pappan som minsann kan och vet allt. Hans överreaktion när Brad har beställt installation av den nya parabolen är riktig kul.

Men samtidigt som jag skrattar åt filmen kan jag inte låta bli att tycka att den följer mallen för en kärlekskomedi alldeles för mycket. Ni vet där ett par är jättelyckliga, blir osams och sen sams igen. Det går visserligen lite fortare här än vad det brukar göra men ändå, mallen följs rätt bra och det gör filmen väldigt förutsägbar och även lite tråkig. Men, som lite tidsfördriv duger den bra och dessutom lockar den ju till en hel del skratt emellanåt.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av två bakom kulisserna-filmer som är sådär. Det är svårt att göra intressanta bakomfilmer för komedier då det oftast bara är en massa folk som sitter och berättar om filmen, hur kul den var att göra och hur duktiga alla inblandade är. Så är det även här. Men vi får också ett fejkprogram där en av karaktärerna besöker ett matlagningsprogram för att berätta hur hon gör sin sjulagerssallad och det inslaget är riktigt roligt.

Sen får vi även misstag, borttagna scener och en trailer. Missarna är rätt kul och speciellt en scen där Vince och Favreau helt enkelt inte kan hålla sig för skratt. Av de borttagna scenerna är det dessutom en hel del som mycket väl hade platsat i själva filmen.


TRE SAKER

1. Filmens original titel är "Four christmases" och handlar förstås om de fyra jular Brad och Kate tvingas fira med sin familj.

2. En av filmens roligaste scener är när Kates systers barn kaskadspyr på henne och även Brad håller på att spy. Jo, jag vet att det låter vidrigt men det är riktigt kul när man ser det.

3. Filmens sista scen är rätt oväntad men kul.


HANS-ÅKE LILJA (2009-11-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Ljud: Dolby TrueHD 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Behind the Story, Extras, Additional scenes och Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA