Jason in Space

FILMEN

Efter att ha sett "Jason X" slås jag av hur New Line Cinema har förstört "Fredagen den 13:e"-serien. Fram till och med film åtta i serien (kanske med undantag för sista filmen) fanns det en sammanhängande historia i serien där man såg till att hålla samman Jasons bakgrund och mytologi.

När sedan New Line Cinema tog över från film nio blev det något helt annat. Dels glömde man Jasons ursprung eller förvrängde det så som man tyckte passade för stunden. Man gjorde också om utseendet på Jason som helt plötsligt hade fått hårväxten tillbaka?!?!

Tionde filmen om Jason utspelar sig i framtiden och efter att man försökt döda Jason på alla tänkbara sätt utan att lyckas bestämmer man sig för att frysa ner honom tills man kommit på en lösning. Saker och ting går dock, som det brukar göra när det gäller Jason, katastrofalt fel. Han rymmer i sista sekunden men luras ändå in i fryskammaren av doktor Rowan. Tyvärr blir hon också kvar och tillsammans med Jason frys hon ner på obestämd tid.

455 år senare hittas dem och väcks upp. Som väntat är det ingen som tror på Rowan när hon säger att man inte kan döda Jason, inte förens det är för sent i alla fall. Jason löper amok år 2400 och är precis lika farlig som tidigare.

Tyvärr har hela filmen en B-filmskänsla över sig. Visst, "Fredagen den 13:e"-filmerna är inte några artistiska mästerverk men ändå. De har ändå haft en viss standard som i och med de två sista filmerna nästan försvunnit helt.

Jason (här återigen spelad av Kane Hodder) är, förutom att han ser lite annorlunda ut, lika grym som tidigare men resten av karaktärerna är helt bedrövliga. De fjantar runt och larvar sig och är sådär karaktäristiskt lågbudgetfilmsaktiga att man nästan inte står ut.

Medan Paramount tog hand om karaktären Jason försöker här New Line Cinema endast klämma ut så mycket pengar som möjligt. Nej, lägg ner Jason för gott eller ge tillbaka rättigheterna till Paramount.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består framför allt av två dokumentärer. En som handlar om Jason i stort och en som handlar om inspelningen av "Jason X". Tyvärr innehåller de mest klipp från film nio och tio eftersom det är de enda som New Line Cinema har rättigheterna till.

Det är även lite beklämmande att höra Kane Hodder prata om sin önskan om att få göra en film där Jason fightas med Freddy Kreuger när man nu vet att han inte fick spela Jason när filmen väl gjordes…

Vi får även en trailer och kommentarer.


TRE SAKER

1. När Rowan frys ner sitter hon snyggt och prydligt lutad mot en vägg. När hon sen hittas ligger hon dock under en massa bråte. Hur gick det till när ingen varit inne hos dem under hela den tiden?

2. David Cronenberg som bland annat gjort "Flugan" och "Naked Lunch" har en lite roll som Dr. Wimmer i början av filmen. Han dödas dock rätt snabbt av Jason.

3. I förra filmen "Jason Goes to Hell" och "Jason X" spelar man hårt på att Jason inte kan dödas. Detta är ett perfekt exempel på hur man förstört hela Jason-mytologin. Jason kan visst dödas, han dödades i slutet av varje film (när det gäller de åtta första). Sen att han har en förmåga att återvända från de döda är en annan sak.


HANS-ÅKE LILJA (2003-06-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2003
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentarer av filmteamet, Minidokumentär - "The Many Lives of Jason Voorhees", Bakom kulisserna, Filmklipp - Jump to Death och Biotrailer
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA