Sarkasmer, splatter och Southern drawl

FILMEN

Innan jag knäpper igång "Fast Charlie" har jag fått för mig att det är ännu en film om en åldrande hitman som gör sin sista insats och hinner tänka att "jaha, nu är det alltså Pierce Brosnans tur". Och även om det är sant till viss del så är ändå filmen ganska olik andra liknande filmer.

Irländaren Brosnan spelar här problemlösaren Charlie Swift komplett med en Southern drawl som är så där trovärdig i och med att vi är Mississippi. Charlie jobbar för Stan Mullen (James Caan) en maffiafigur med lite olika verksamheter. Bland annat att se till att somliga personer avlägsnas från de levande. När Charlie får med sig en yngre förmåga till en sådan avlägsning tar den yngre förmågan ett beslut om att bredda sin repertoar från de vanliga knivhuggningar han utför, vilket slutar med att huvudet på avlägsningspersonen sprängs bort. Och det skapar förstås ett problem eftersom det är lite knepigt att identifiera en person utan sitt utseende - eller ansikte, eller huvud för den delen.

Men den huvudlösa kroppen, Rollo, har en ex-fru, Marcie (Morena Baccarin), som tycker tillräckligt illa om sin ex-man för att vara behjälplig. Charlie blir lite imponerad av Marcie. De kan slänga käft med varandra och så småningom bjuder han ut henne. Men under tiden så börjar en konkurrent till Stan och den som beställde avlägsningen av Rollo, Beggar (Gbenga Akinnagbe) sätta en plan i världen som innebär att Stan och alla hans anställda ska avlägsnas och det är bara ren tur att Charlie klarar sig, men han tänker absolut inte fly fältet utan ta hand om de lösa trådar som hänger och dinglar. Bland annat är det uppenbart att Beggar letar efter något Rollo hade - en hållhake som kan förstöra allt för Beggar, och med Marcies hjälp kan Charlie kanske hitta den först.

Filmen är kort (90 minuter) och därmed tämligen fri från transportsträckor och trams och dialogen dryper av sarkasmer vilket nästan gör att den drar åt en svart komedi. Dessutom är det en hel del halvsplattriga scener i filmen som också gör att filmen sticker ut från en traditionell actionfilm. Den förutfattade tanke om "Fast Charlie" som jag hade innan jag började titta är som bortblåst när filmen gått klar. Jag säger inte att det är en fantastisk film, men den var bra mycket mer underhållande än vad jag hade föreställt mig.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Detta blev James Caans sista film. Han dog sjätte juli 2022 av en hjärtattack.

2. Trots att det gått 20 år sedan Pierce Brosnan klev av rollen som James Bond görs det fortfarande små passningar till hans tid som agenten i alla möjliga sammanhang. I denna film finns det en tydlig sådan och en lite ansträngd.

3. En liten miss i filmen är att en huvudlös kropp ska identifieras med en tatuering på skinkan, men när kroppen hastigt och lustigt brinner upp får en annan kropp förses med en liknande tatuering. Men vem som helst skulle väl se om en tatuering var nygjord eller inte...?


ANDERS JAKOBSON (2023-12-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: SF Anytime
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA