Den totala nostalgitrippen

FILMEN

Den totala nostalgitrippen är här. Första säsongen av "I Dream of Jeannie" gick på amerikansk TV 1965 och även om jag inte såg den då så såg jag den för typ 10-12 år sedan när Z-TV visade serien i repris. Och nu 2006 finns den alltså på DVD.

Såhär i efterhand kan man konstatera att serien hjälpte en hel drös med personer att bli vad de är i nöjesvärlden idag. I huvudrollen som Kapten Tony Nelson ser vi ingen mindre än Larry Hagman som alla känner igen som JR Ewing från "Dallas". I rollen som Jeannie ser vi Barbara Eden som dykt upp i massor av roller.

Manus skrevs av ingen mindre än Sidney Sheldon som skrivit en hel del TV-serier och filmer men som kanske framför allt är känd för sina böcker. Alla började de dock med "I Dream of Jeannie".

För er som inte vet kan jag berätta att "I Dream of Jeannie" handlar om kapten Tony Nelson som efter en misslyckad raketfärd kraschlandar på en öde ö och där hittar Jeannie i en flaska. Han släpper henne fri eftersom hon räddat honom och hon väljer då till hans förtret att följa med honom hem.

Varje avsnitt är sen rätt lika. Jeannie ställer till det för Tony som precis lyckas ordna upp allt utan att bli avslöjad. Och ja, jag ska villigt erkänna att man får ta det för vad det är och inte jämför med dagens TV. Gör man det har man en trevlig stund framför sig. Personligen tycker jag även att specialeffekterna är riktigt bra gjorda. Speciellt då de är gjorda för mer än 40 år sen.

Första säsongen innehåller inte mindre än 30 25-minuters avsnitt. När de visades på TV i USA var de i svartvitt men här har de färglagts. Det är väl hyfsat gjort men i vissa fall ser det ut som om de gått lite väl hårt åt med pudret i sminklogen. Oftast ser det dock rätt OK ut.


EXTRAMATERIALET

Förutom kommentarer till pilotavsnittet får vi även med något som kallas "I Dream of Jeannie – Out of the Bottle" där vi får se intervjuer med Sidney Sheldon, Larry Hagman, Barbara Eden och Bill Daily som spelar Kapten Roger Healey, Tonys kompis.

Det första man slås av är hur otroligt gamla alla ser ut. Det andra är att alla verkar ha haft otroligt roligt under inspelningen av serien. Om det är selektivt minne eller sanning låter jag vara osagt men jag hoppas verkligen på det sista.


TRE SAKER

1. I USA finns säsong 1 utgiven i två olika DVD boxar, en i färg och en i svartvitt. I Sverige finns bara den i färg.

2. Ni som sett lite av serien ska inte bli förvånade om ni inte känner igen musiken här i första säsongen. I första säsongen använde man nämligen inte den sen så karaktäristiska musiken, den kom först till säsong 2.

3. Tro det eller ej men trots att serien är mer än 40 år gammal har den en officiell hemsida


HANS-ÅKE LILJA (2006-05-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital
Bild: 4:3 1.33:1
Extramaterial:
Kommentarer till pilotavsnittet och “I Dream of Jeannie - Out of the Battle” med nya intervjuer med Barbara Eden: Larry Hagman och Bill Daily.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA