Spekulativ samhällskunskap

FILMEN

Det här är en sorts dramatisering av vad som skulle hända om mänskligheten bara plötsligt upphörde. Vad skulle hända med jorden, naturen, djuren och så vidare.

En berättarröst guidar oss genom dokumentära bilder, kryddade med animeringar som ska skildra förändringarna. Det börjar lätt med timmar och dagar efter att människan försvann för att sluta 10 000-tals år senare. Det är mycket information och en del intressant sådan.

Jag antar att det finns någon sorts vetenskaplig grund till filmens "fakta", men det känns ändå en aning spekulativt. Det gör det också ganska svårt att säga någonting om själv innehållet i filmen.

Formen är det lättare att tycka till om. Filmen har inte alls förmågan att gripa tag om mig, vilket har att göra med det begränsade materialet man har att jobba med. Förgäves försöker man få in lite dramatik i filmen genom främst djurattacker, där vilsna stadshundar försöker ge sig på en elefant. De snabba klippen och specialeffekterna räcker inte långt och det blir mest segt och sövande.

Därför känns den 90-minuter långa filmen minst en halvtimme för lång och jag kan tyvärr inte riktigt förstå varför någon skulle vilja köpa "Aftermath: Population Zero" och se om den gång på gång.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är en kanadensisk produktion, gjord så vitt jag förstår för National Geographic Channel.

2. Omslaget menar att den är "i stil med 'I am Legend'" - mja, det räcker inte att visa upp övergivna städer som växt igen för att den jämförelsen ska hålla.

3. Även omslagets påstående om "otrolig animation och specialeffekter" är att dra till i överkant.


ANDERS JAKOBSON (2009-12-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (30/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA