Thrillern som glömde vara spännande

FILMEN

Tjejen Lavinia kliver på Melbournes tunnelbana som vanligt efter jobbet på McDonald’s. Med sig har hon en tavla på sig själv som hon fått. När hon sitter på vagnen ser hon hur en dam i sätet framför henne faller ner på golvet. Lavinia går fram för att hjälpa till men upptäcker att hon är död - tillsammans med sex personer till i vagnen.När polisen möter tåget på en station berättar en chockad Lavinia att mördaren skonat henne, gått av tåget och tagit hennes namngivna foto med sig...

Det låter väl som en lovande inledning på en thriller? Synd bara att det mestadels är ett drama om en polis som fått tinnitus. Dessutom blir filmen bara långsammare ju längre det går. Långa och onödiga sidospår plågar tittaren ända till det utdragna slutet där mördaren bara plötsligt hoppar fram och avslöjar sig.

"Noise" är en australiensk film och långfilmsdebuten av en Matthew Seville. Hans tidigare arbete var inom tv-produktioner, och "Noise" verkar inte ha hjälp nämnvärt eftersom han nu tre år senare fortfarande inte fått göra något annat.

Som ett drama har filmen några bra idéer. Polisen McGahan som plågas av sin tinnitus med okänt ursprung får ökande problem med jobb och hemmaliv, men det känns aldrig relevant för handlingen. Det är mest utfyllnad och blir inte heller en faktor som spelar in i filmens utgång. Lavinia är sympatisk och hennes traumatiska upplevelser är långt mer intressanta. Tyvärr blir hon bara en bifigur bakom polisens historia, vilket är ett rejält snedsteg.

Filmen kallas "Briljant!", "Fantastisk!" och "Intensiv!" på DVD-omslaget, men själv skulle jag använda ord som "Snedskott!", "Poänglös!" och "Långsam!" för att beskriva den. Skippa.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen har vunnit ett flertal priser, bland annat för bästa ljud. Synd att vi då bara får ett platt stereospår istället för det 5.1-ljud som omslaget ljuger om.

2. De flesta priser man vunnit är på Australienska filmgalor, men också Grand Jury Prize på Sundancefestivalen för "World cinema, drama". Men det står ju "thriller" på omslaget? Inte försöker väl distributören narras?

3. Filmens tagline är "Wrong man. Right place. Wrong time." och jag fattar inte alls vad det ska betyda.


HENRIK ANDERSSON (2010-11-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (30/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA