Halvgalen tysk komedi

FILMEN

Det här är en ganska knäpp film. Jag försöker hitta svenska motsvarigheter och får lite "Jalla Jalla"-känsla när jag ser den tyska filmen "Soul Kitchen".

Filmen handlar om krögaren Zinos (Adam Bousdoukos) som driver restaurangen Soul Kitchen i Hamburg. Den halvtaskiga menyn genererar inte i någon förmögenhet och Zinos har både hälsovårdsnämnden och skatteverket efter sig. Som pricken över i:et flyttar hans kärlek Nadine (Pheline Roggan) till Shanghai och hans kriminella bror Illias (Moritz Bleibtreu) behöver hjälp av Zinos. I ren desperation anställer han del halvgalne kocken Shayn (Birol Ünel) som hottar upp menyn med de mest underliga kreationerna. Till råga på allt är Shayn både hetlevrad och perfektionist.

Filmen är som sagt ganska galen, från början till slut. Det är omöjligt att veta vad som ska komma härnäst och även om den inte framkallar några asgarv så bjuder den på många leenden och några fniss. Det är den konstigare scenen efter den andra och det går inte att låta bli att småle generat när huvudkaraktären ska bli behandlad mot sin onda rygg och det slutar med ett praktstånd.

Skådespelarna är bra allesammans och det är så himla sköna karaktärer i filmen. Någon liknande historia har jag aldrig sett förut och eftersom det är så många olika udda ingredienser och avstickare blir det aldrig långtråkigt. Filmen går fort och den här är inte ett dugg sämre än en bra amerikansk eller svensk komedi.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det finns en man i filmen som bara medverkar i två scener. Han är så otäckt lik Michael Caine, det skulle vara hans bror.

2. Faith Akin som gjort filmen har tidigare blivit Guldbjörnbelönad och Guldpalmnominerad. Han står bakom filmer som "Mot väggen" och "Vid himlens utkant".

3. Karaktären Shayn påminner väldigt mycket om "Soup Nazi" från "Seinfeld".


MARIA EREMO (2011-03-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Atlantic
Tema: Mat och matlagning
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (17/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA