Är det ett drama? Komedi? Nej, koreanskt

FILMEN

Allt tyder på att "Tidvågen" ska vara en katastroffilm om en tsunami som drar in över Korea. Och det är den också men inte förrän vi tvingats sitta och lida igenom en timme och fem minuter av annat dravel. Jag kan emellanåt inte ens avgöra om det är en komedi eller ett drama. Vissa scener är som tagna ur "Nakna pistolen"-filmerna medan andra ur något kostymdrama. Och tsunami? Jo, det pratas en del om det men som sagt ser vi den inte förrän efter 65 minuter in i filmen. Ett tag trodde jag till och med att jag fått med fel film på skivan.

När sen tsunamin då äntligen kommer blir det mer intressant. Då sparar man inte på krutet och vattnet spolar in över stan med ofantliga krafter och det hela ser riktigt autentiskt ut. Men man kan inte hålla sig hela vägen. En av huvudpersonerna befinner sig på en bro och blir överöst av containers från ett lastfartyg och där får vi återigen en scen ur en komedi. Jag har sett alldeles för lite koreansk film för att kunna avgöra om detta är sättet man gör film på där men för mig fungerar det inte.

När det sen gäller själva skådespelarinsatserna lämnar även de en hel del att önska. De känns väldigt amatörmässiga, men samtidigt ställer jag mig väldigt tvekande till om de verkligen är amatörer jag ser då filmens specialeffekter känns allt för påkostade för att ingå i en lågbudgetfilm med amatörskådisar. Hur som helst finns det inte mycket jag gillar med "Tidvågen". Det enda är egentligen scenerna där tsunamin drar in över staden. De känns påkostade och genomtänkta, resten (och då framförallt filmens första 65 minuter) är skräp!


EXTRAMATERIALET

En trailer.


TRE SAKER

1. De scener där tsunamin drar fram är inspelade i USA när man tömde stora vattenreserver som använts vid inspelningen av "Indiana Jones och kristalldödskallens rike".

2. Filmens koreanska namn är "Haeundae".

3. Filmen är den mest påkostade i Sydkoreas historia. Priset landade på $11 000 000.


HANS-ÅKE LILJA (2011-07-22)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
En trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA