Kort film och titel men spännande handling

FILMEN

En dag underkänner läraren Robert Anderson en av sina elever. Han gör det på ett rätt förnedrande sätt och eleven får nog och attackerar Robert med ett knytnävsslag rakt i ansiktet. Efter denna incident blir Robert aldrig sig själv igen. Han vågar inte slappna av inför eleverna och han är ständigt rädd på lektionerna. Det går så långt att han nu, elva månader efter attacken, måste dricka innan lektionerna för att kunna ta sig igenom dem. På skolan där han jobbar är det ingen som längre tar honom på allvar. Han sköter sitt jobb dåligt, varken elever eller kollegor har längre någon respekt för honom. Robert Anderson är en knäckt människa.

En kväll efter skoltid när Robert övervakar sin egen dotters kvarsittning börjar det hända lite underliga saker. Ett gäng ungdomar med uppdragna munkjackor tar sig in på skolan med syftet att döda alla som finns där. Som tur är finns det inte så många där i och med att det är på kvällen men de som finns där går ett grymt öde till mötes, en efter en...

"F" är riktigt spännande. Det är kul att den utspelar sig i England i stället för någon amerikansk storstad och skådespelarna gör ett riktigt bra jobb. Mitt största problem med filmen är slutet. Utan att säga allt för mycket kan jag konstatera att det lämnar många frågor obesvarade. Vi får till exempel aldrig veta vilka killarna (eller tjejerna för den delen) i munkjackor är. Jag trodde länge att de hade med Roberts elever att göra. Kanske att det var någon som hade blivit underkänd på något förnedrande sätt av honom tidigare?

Som det är nu får vi aldrig veta men jag tror att ledtråden kan ligga i titeln. "F" är det betyget som en underkänd elev får. Nu kanske filmen heter så för att det var ett F som satte igång hela den här karusellen men jag skulle gärna vilja se det som en anledning till att det som händer i filmen händer. Hur som helst, förklarande slut eller inte, filmen är riktigt bra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. "F" är en av de kortare filmerna jag sett och då syftar jag inte bara på titeln. Endast 75 minuter lång är den.

2. Lite underligt är det att gänget är så otroligt bra på att klättra. Det känns inte helt trovärdigt.

3. Filmens slut och saknaden av en ordentlig förklaring gör att man känner det som om den bara visar några timmar under ett gäng människors liv, inget mer. Och ju mer jag funderar på det desto mer gillar jag det faktiskt...


HANS-ÅKE LILJA (2011-09-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA