Är detta katternas revansch?

FILMEN

De gånger katter får agera hjältar och huvudpersoner på film är lätt räknade i jämförelse med exempelvis hundar. Disneys "Aristocats" står där i mitt medvetande som ett av få skinande undantag och den kom 1970.

Från Belgien kommer den är småcharmiga historien om en övergiven katt som efter lite strapatser hamnar i ett gammalt hus som bebos av en egensinnig trollkarl, hans uppfinningar och husdjur. En del av husdjuren gillar inte tillskottet i familjen och försöker bli av med honom. Samtidigt kompliceras händelseförloppet av att trollkarlen hamnar på sjukhus. Han girige brorson, tillika fastighetsmäklare, ser sin chans att tjäna storkovan genom att olovligen sälja huset vilket får Blixten att rycka in. Tillsammans med de övriga invånarna i huset gör de livet surt för såväl hugade spekulanter som trollkarlens brorson och allt slutar... ja det kan ni nog räkna ut.

Att europeisk animerad film kommit långt konstaterade jag redan när jag såg "Justin och de tappra riddarna". Grafiskt är det en fest för ögat, både färgglatt och effektfullt men precis som i den omnämnda filmen ovan räcker inte manuset lika långt. Där Hollywood för länge sedan förstått att en animerad film bör attrahera hela familjen verkar "Blixten och det magiska huset" vara riktad uteslutande mot barnen. Kanske är det därför filmen levereras utan engelskt tal och enbart på svenska (eller danska)?

"Blixten och det magiska huset" är inte den katthjältefilm jag väntat på. För mig som vuxen ter den sig lite för banal och oengagerande. Men hos de yngre tvivlar jag inte på att den går hem. Och varje tillfälle som kan promota katter som kluriga hjältar är värt att lyfta fram.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Roligast har jag faktiskt till eftertexterna där alla inblandade dansar ikapp med musiken. En del fuldansar mer än lovligt.

2. Det är ett ganska udda men härligt soundtrack nästan hela filmen igenom med låtar av bland annat Shakin' Stevens, Madness och The Cure.

3. Det känns som om filmen är gjord med 3D i åtanke och lite efterforskning ger mig rätt i det. Tydligen ska det vara riktigt bra 3D-effekter också men någon sådan utgåva verkar inte Scanbox satsa på.


THOMAS HELSING (2015-05-17)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA