Alla snubbar vill ju vara katt

FILMEN

När jag var liten hade jag en så kallad "musiksaga" av "Aristocats". Sådana finns än idag. Då var det en kassett med en förkortad version av en film och så fanns det en tillhörande bilderbok med illustrationer ur filmen. När man satte igång kassetten sa en röst: "När du hör det här ljudet - [BING!] - så är det dags att vända sida."

Men av någon anledning hade jag bara kassetten och inte bilderboken och filmen hade jag inte sett, så jag skapade mina egna bilder i huvudet medan jag lyssnade på det där kassettbandet en miljard gånger. Jag har för mig att jag senare i livet såg "Aristocats", men det är först nu jag verkligen sett den.

Liksom "Ratatouille" utspelar sig "Aristocats" i Paris. Den eleganta kattmamman Duchess bor med sina tre kattungar Marie, Toulouse och Berlioz i de fina societetskvarteren hos Madame Adelaide Bonfamille, en gammal dam som verkligen älskar sina katter. Så mycket att hon tänker testamentera sin förmögenhet till dem. Betjänten Edgar blir vansinnig över detta. Han har slavat för Madame Bonfamille i evigheter och enligt hennes nya testamente ärver han hennes pengar först efter att katterna dött, och så länge tänker han inte vänta.

Han "kattnappar" djuren och kör dem ut på landet där han dumpar dem till sitt öde. Vilsna och oroliga vänder sig vår kattfamilj till vildkatten Thomas O'Malley, en världsvan glidare som alltid har en problemlösning i... öh... skjortärmen. Givetvis spirar en liten försiktig romans upp mellan Thomas och Duchess och kattungarna ser Thomas som den fadersfigur de saknar (hur nu det har gått till i den fina societetsvärlden...?).

Thomas tar med gänget på ett litet äventyr på väg hem, men Edgar ger sig inte i första taget, och några av de andra katter och djur de träffar på vägen får komma till deras hjälp för att komma undan den elaka betjänten.

"Aristocats" är en ganska typisk Disney-film av gammalt snitt. Utöver katterna finns det ett gäng andra djur som sidokaraktärer, en häst och en mus i samma hus som katterna, två klantiga hundar på landet, några gäss och så ett helt gäng med jazzkatter inne i Paris slumområden. Alla pratar med varandra, när de inte sjunger så klart. Animeringarna är i klassisk gammal Disney-stil. Man kan se drag i det som denna sidas skribent Tobias kallar "linjen" från till exempel "Djungelboken".

Om man jämför med en modern animerad film, till exempel valfri Pixar-film (som ju numera tillhör Disney), så är det så klart enorma skillnader. Och då syftar jag så klart inte på animeringarna - det är lite för uppenbart - utan snarare på hur storyn är upplagd. "Aristocats" är med moderna ögon lite tunn och, tja, fånig.

Men man får ju komma ihåg att filmen nästan har 40 år på nacken så egentligen är det helt onödigt att jämföra med det som kommer idag. Moderna barn kan nog älska filmen hur som helst, men jag föredrar vilken Pixar-produktion som helst före "Aristocats" eftersom det ger mig mer som vuxen åskådare.


EXTRAMATERIALET

Här finns det lite smått och gott. En del är barnanpassat, annat direkt för vuxna. För barnen finns det några spel och alla låtar ur filmen isolerade. Det finns även en gammal Disney-kortfilm från 1956 om kattens historia. Ingen direkt föregångare till "Aristocats", men jag fattar kopplingen.

De vuxna kan titta på en borttagen scen, eller snarare en borttagen låt som skulle varit med på två ställen i filmen. En av kompositörerna dyker upp i bild och spelar låten och berättar lite mer om den, och sen har de klippt ihop inspelat ljud med storyboards.

Samma kompositör och hans bror - The Sherman Brothers - dyker upp i ett annat litet klipp där de pratar lite om musiken i filmen.

Sedan får vi faktiskt en liten bonusfilm, en kortfilm med Disney-katten Figaro (husdjur till Mimmi Pigg) som inte vill bada, och sedan hamnar i ett eget litet äventyr.

Utöver detta finns det även ett bildgalleri.


TRE SAKER

1. Av nostalgiska skäl såg jag filmen med det svenska ljudspåret, men sen såg jag om utvalda scener med originalljudet och det var lite spännande. Plötsligt stämde munrörelserna! Men "Alla snubbar vill ju vara katt" var klart käckare på svenska.

2. I dessa moderna tider då "allting" animeras i dator måste man ändå lyfta på hatten till de gamla stop-motion-animatörerna som verkligen var duktiga.

3. Walt Disney dog innan filmen hann komma ut.


ANDERS JAKOBSON (2008-09-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.75:1
Extramaterial:
Spel och aktiviteter: Disneys virtuella kattunge, DVD-ROM-funktion, Kul med språk - spel, Bakom kulisserna: The Great Cat Family, The Sherman Brothers, Aristocats klippbok, Borttagen scen: She never felt alone.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (1/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
THRILLERNA