Barry skapar Flashpoint och ställer till det

FILMEN

Inom "Arrowverse" är det inte bara gänget i "Legends of Tomorrow" som reser i tiden - den kunskapen har även The Flash, vilket inte enbart är något gott. I slutet av säsong 2 miste Barry Allen (Grant Gustin) även sin pappa vilket fick honom att smått desperat färdas tillbaka i tiden till dagen då The Reverse-Flash/Eobard Thawne dödade hans mamma, vilket satte hela bollen i rullning. Genom att rädda sin mamma förändras allt. Tillbaka i nutiden fängslar Barry Thawne (Matt Letscher) som menar att Barry skapat en ny tidslinje, Flashpoint, i vilken hans båda föräldrar lever men mycket annat har förändrats till det sämre och Barry tvingas släppa Thawne så han kan mörda Barrys mamma och återställa allt.

Tyvärr är skadan redan skedd och även om mycket är som det var förut är det vissa saker som förändrats (vilket även gäller i de andra serierna i universumet) och Barry tvingas stå för vad han gjort. Inledningsvis håller han alla hemligheter för sig själv, men det blir ohållbart och konsekvenserna när sanningen kommer fram är att han får jobba hårt med återfå förtroendet hos sina vänner. Spår av Flashpoint tränger in i verkligheten och skapar både fördelar och nackdelar. En är att en superskurk från Flashpoint, Alchemy, väcker minnen till liv hos andra skurkar och en annan är att Barry fått en ny medarbetare på sin CSI-avdelning, Julian Desmond (Tom Felton) och de båda går inte ihop.

Så småningom ska Julian bli en viktig person ur flera olika synvinklar, då säsongens verkliga huvudskurk uppenbarar sig. Det är ännu en ond speedster som påstår sig vara en gud, eller åtminstone på väg att bli en. Savitar kallar den sig och har något med Barrys framtid att göra. Det är en motståndare som verkar ha någon sorts personlig drivkraft vilket gör den till en mycket farlig figur.

Lyckligtvis strösslas det med speedster-krafter till höger och vänster. Till att börja med upptäcker Earth-2-gästen Jesse Wells (Violett Beane) att hon fått superkrafter till följd av The Flash kamp mot Zoom i säsong 2, och efter att hennes pappa Harrison Wells (Tom Cavanagh) tvekat accepterar han hennes öde som hjälten Jesse Quick och de reser tillbaka till Earth-2 där hon kan få vara hjälte fullt ut. Detta irriterar Wally West (Keiynan Lonsdale) som utsattes för samma explosionsartade kraft som Jesse men inte blivit speedster. Dock var han Kid Flash i Flashpoint och så småningom hinner hans öde i kapp honom och även han blir en snabbspringande hjälte, styrd av både Barry och pappa Joe West (Jesse L. Martin).

Cisco Ramon (Carlos Valdes) fortsätter att emellanåt hjälpa till i sin hjältepersona Vibe medan Caitlin Snow (Danielle Panabaker) får stora problem att hålla sitt andra jag, Killer Frost, i schack. I Flashpoint var hon Killer Frost helt och hållet och det är tyvärr dit det barkar även i den återställda tidslinjen. Cisco och Caitlin driver den tekniska och vetenskapliga delen av Team Flash med hjälp av Julian, men de behöver en Wells och efter att ha skannat olika parallellvärldar efter lämpliga kandidater hittar de H.R. Wells (Cavanagh igen förstås) på Earth-19 och han kompletterar teamet, trots att han skiljer sig väldigt mycket från tidigare Wells i serien.

Där har vi alla, förutom Iris (Candice Patton) som ska spela en stor roll i säsongens andra hälft där hon verkligen hamnar i fokus för allt Barry och hans team gör i den tuffa kampen mot Savitar.

Även om teamet möter även gamla och nya fiender under säsongen kretsar väldigt mycket kring konsekvenserna av Flashpoint och Savitar. Alltihop är löst baserad på berättelsebågen "Flashpoint" inom DC Comics värld som startade 2011 och sedermera ledde till nylanseringen med "The New 52" som ändrade ordentligt i DC:s stall. Riktigt så illa blir det inte här även om säsongsöppningen i Flashpoint är riktigt oroväckande. Hur ska det gå? Tja, det går ungefär som vanligt. Tre säsonger in har "The Flash" hittat sin formel men är samtidigt lite för trygg i den. Varenda säsong har ställt The Flash mot en snabbspringande skurk (och även introducerat andra, goda fartgalningar) och det känns lite tjatigt (precis som varenda ond och god person i "Arrow" kan skjuta pilbåge som en mästare...), och därför är det skönt att veta att inför säsong 4 ska The Flash inte ställas mot ännu en speedster. Men vad det blir i stället är oklart då säsongen avslutas på ett ganska hårt och uppenbart chockerande vis, som sannolikt kommer att redas ut lagom till andra reklampausen i nästa säsongs första avsnitt.

Men ändå. Jag vet inte var "The Flash" ska ta vägen men det känns som att serien behöver släppa sargen och ta lite mer risker. Det är nog fortfarande min favorit inom "Arrowverse" men det behöver hända något nu.


EXTRAMATERIALET

Det i sammanhanget omfattande extramaterialet inleds med en liten introduktion till några av de nya skurkar vi mötet i säsongen, som The Rival, Mirror Master och Doctor Alchemy.

En annan av de skurkar The Flash mött i tidningarna - och faktiskt, i samtliga säsonger - är gorillan Grodd, som jag inte kan påstå är någon personlig favorit. Jag menar, en intelligent jättegorilla... Dock är folket bakom tv-serien otroligt nöjda över att få ha med Grodd eftersom det innebär att det krävs extra mycket resurser att få till den animerade karaktären, speciellt som de vill att det ska bli bättre och bättre kvalitet säsong för säsong. Den här gången bjuds vi på det största Grodd-äventyret hittills då vi hamnar i Gorilla City, och visst - det är imponerande att en tv-serie har resurserna till att göra så pass avancerade dataanimationer.

Med tanke på säsongens relativt udda musikalnummer (se Tre saker) läggs det extra mycket fokus på musiken, både i musikalen men också i "The Flash" och alla andra serier i universumet eftersom det är samma kompositör som basar över det musikaliska: Blake Neely. Här är vi med från kompositionsfasen till liveinspelningen.

Något som är stort inom "The Flash" i allmänhet är möjligheten att resa i tiden, i denna säsong speciellt i och med "Flashpoint"-storyn. I en lång och vetenskapligt hyfsat tung featurette tas detta tema upp.

Ett samtal mellan Kevin Smith och Andrew Kreisberg ligger med, vilket är samma klipp som är med på "Supergirl - Säsong 2"-boxen.

Säsongens stora crossoveravsnitt, "Invasion", inleddes i "The Flash" och här får vi den första delen i den utspridda bakomfilm som fortsätter i boxarna för "Arrow - Säsong 5" och "Legends of Tomorrow - Säsong 2".

Vi får även Comic-Con-panelen från 2016 som alltså hölls innan denna säsong och därför är aningens out of date. Dessutom finns det bortklippta scener till vissa avsnitt.


TRE SAKER

1. En av säsongens höjdpunkter är den fyrdubbla crossovern mellan samtliga fyra serier i Arrowverse, när hjältarna ställs emot ett utomjordiskt hot. Äventyret börjar lite lätt i slutet på ett "Supergirl"-avsnitt och tar fart här i "The Flash", fortsätter i "Arrow" och avslutas i "Legends of Tomorrow". Även om Superman, Batman och Wonder Woman med flera saknas är det det närmaste ett fullskaligt "Justice League" man kommit. Rätt maffigt faktiskt!

2. The Flash och Supergirl har sedan en egen crossover i ett musikaläventyr... Ja, det låter otroligt dumt men har sitt ursprung i att många av skådespelarna i "Arrowverse" har en musikalbakgrund (Grant Gustin och Melissa Benoist slog båda igenom i "Glee") vilket betyder att flera skådespelare från de andra serierna är med i detta drömaktiga avsnitt. Dumt eller inte så fungerar det ganska bra i sammanhanget - men jag hoppas att det inte blir en återkommande gimmick.

3. Flera av skådespelarna får göra flera olika versioner av samma karaktär, vilket inte är så konstigt när det är parallella världar inblandat, men Tom Cavanagh tar nog priset eftersom hans olika versioner av Harrison Wells har lite mer speltid än de andra skådespelarnas parallellfigurer. Det är imponerande hur olika han kan göra karaktärerna.


ANDERS JAKOBSON (2017-11-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2017
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Villain School: The Flash Rogues, Allied: The Invasion! Complex (The Flash), Rise of Gorilla City, The Flash: Hitting the Fast Note, The Flash: I'm your Super Friend, Harmony in a Flash, Synchronicity in a Flash, The Flash: Comic-Con Panel, A Flash in Time: Time Travel in the Flash Universe, A Conversation with Andrew Kreisberg and Kevin Smith, Deleted Scenes, Gag Reel
RECENSERAT DENNA DAG (6/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA