”Everybody was kung-fu fighting...”

FILMEN

Bröderna Dragon och Tiger skiljs åt som små barn men får båda goda kung-fu-kunskaper på varsitt håll. Dragon adopteras av gangsterbossen Ma Kun och trimmas till en oslagbar livvakt, medan Tiger tränas i kung-fu-skolan Dragon Tiger Gate av dess mästare, brödernas farbror.

Som unga män möts deras vägar igen i en vild strid. Ma Fun har lite krångel med sin kollega Shibumi och visst rabalder utbryter där Tigers gäng kommer över en viktig plakett. Dragon återtar plaketten och strax därefter möts bröderna i ett första försök att försonas.

Men när den onda Shibumi - med en sorts Slipknot-mask över ansiktet - gör processen kort med först Ma Kun och sedan brödernas farbror måste de stråla samman för det slutgiltiga uppgörelsen.

Denna kinesiska film är baserad på en serietidning, vilket märks i bildspråket. Inledningsvis innehåller fajtscenerna en sorts medveten censur där själva tillslaget inte visas. Man ser när någon måttar ett slag eller en spark och så ser man när mottagaren flyger iväg. Det blir ganska effektivt och påminner om tempot i en tecknad serie.

Det finns även annat som påminner om seriernas värld, som en scen där Ma Kuns dotter Ma Xiaoling ska plocka upp en enorm mängd bönekulor i en trapp och splitscreen används på ett smart och snyggt sätt, också det väldigt serielikt.

I det stora hela är "Dragon Tiger Gate" en mycket snygg film. Tänk asiatisk framtids-CGI (lite lätt gyllende miljöer och hårda byggnader à la "Casshern") och mycket välkoreograferade - men tämligen overkliga - fajtingscener.

Jag gillar filmen. Möjligen kan jag tycka att filmen tappar lite tempo mellan fajtingscenerna. Det blir lite väl "höga berg och djupa dalar" över dramaturgin, men aldrig så extremt att det blir störande. Dessutom är de återkommande flashbacksekvenserna med Dragon och Tiger som barn ganska gulliga.

Det känns som det är som upplagt för en hel filmserie med de här figurerna, men i dagsläget kan jag inte hitta någon information om fler filmer, men det skulle inte förvåna mig det minsta.


EXTRAMATERIALET

"Dragon Tiger Gate" släpps i butik som en dubbeldisc i plåtlåda, men dessvärre har DVDKritik.se enbart fått själva filmen för recension.

Information om innehållet på den extra skivan finns i faktarutan här intill.


TRE SAKER

1. Trots att filmen utspelar sig i framtiden (när är oklart) så har kidsen nutida Nokia-telefoner. Produktplacering, någon?

2. Ma Kuns dotter Ma Xiaoling har stor plats i filmen som en sorts länk mellan bröderna. I en inledande och mycket rolig scen träffas Ma Xiaoling och Tiger för första gången i ett samtal där båda tror att den andre är en helt annan person.

3. Bröderna får hjälp av ytterligare en ung kung-fu-kille som heter Turbo, en kille som är en hejare på nunchakas. Tror han, för när han försöker komma in på Dragon Tiger Gate blir han uppläxad av brödernas farbror som iskallt väljer en sandal (!) som vapen.


ANDERS JAKOBSON (2007-10-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
The Making of Dragon Tiger Gate, The four settings, Pre-production, Shooting diary, Deleted scenes, Picture gallery, Theatrical trailer, Original teaser, Tv spots.
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA