En gammal värld föds nytt

FILMEN

Det var alltid något som kändes "off" med originalet "The Dark Crystal". Med jämna mellanrum har jag fått ett ryck och känt att jag vill se om den, och varje gång har det infunnit sig en påminnande besvikelse. Det är något med världen och varelserna som inte suttit helt rätt med mig.

Det är inte bara för att Jim Hensons originalberättelse är en väldigt mörk saga, för det är den, det är något med fantasy som strösslar med vaga metaforer, långa omotiverade tystnader och i största allmänhet lämnar för mycket upp till tittare att tolka i alltför hög grad. Det finns en slags öde tomhet i allt som jag har haft svårt för. Men mer om det längre ned.

När man nu gör en serie som ska kopplas samman med den där filmen från 1982 gör man något nytt och annorlunda - en prequel. I tio femtiominuterslånga avsnitt får vi chansen att utforska världen Thra och dess varelser långt mer än vad långfilmen någonsin kunde göra. Och med dagens teknik gör verkligen tv-serien Jim Hensons värld och idéer rättvisa. Thra är vacker, levande och långt mer detaljerad än vad man lyckades med för 37 år sedan.

Sedan urminnes tider har ordning rått i världen Thra. Gelflingarna betjänar herrerasen Skek och Skek i sin tur skyddar sanningsstenen. I inledningen av serien upptäcker tre Gelflingar vad hemligheten bakom Skeksernas makt är vilket får dem att starta en revolution.

Även om den här serien utspelar sig före händelserna i filmen får vi återse ett par bekanta ansikten. Inte minst Aughra som här är en betydligt bredare karaktär än vad vi får veta om i originalet. Och det kan även sägas om serien som sådan. Vi får en fylligare värld, fler intressanta karaktärer och en något mer avancerad story än originalet.

Halvvägs igenom inser jag varför jag gillar serien så mycket till skillnad från filmen; de där tomma och öde platserna och stunderna är här fyllda till bredden. De långa tystnaderna är fyllda med repliker eller händelser Gelflingarna är mångdubbelt fler och fascinerande att se. På många sätt är serien vad filmen borde ha varit. Det vore kul att se mer.


EXTRAMATERIALET

I samband med serien har man släppt en dokumentär som klockar in på 82 minuter. Den innehåller allt från ryggdunk till hur man skapat de avancerade dockorna. Ett suveränt extramaterial i mina ögon.


TRE SAKER

1. Flera saker bidrog till att det blev en prequelserie och inte en uppföljarfilm, men en viktig anledning var att Jim Hensons anteckningar från produktionen av originalfilmen var så otroligt detaljerade om vad som hade hänt fram till händelserna i originalet.

2. Imponerande nog är det mesta återigen gjort med dockor. Skillnaden den här gången var att man kunnat halvera antalet personer som går åt för att styra dem jämfört med 1982. Undantagen är dock ansiktsuttryck och dockspelarna som skapades respektive raderades med hjälp av datorgrafik.

3. Henson Company har avslöjat att de har saker kvar att berätta som inte fick plats i de här tio avsnitten. Av de tio episoder som manusförfattarna ursprungligen skrev filmades bara motsvarande sex episoder. Om det blir ytterligare en säsong är dock upp till Netflix, den här första har kostat en del.


THOMAS HELSING (2019-09-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Streamat
Utkomstår: 2019
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.21:1
Extramaterial:
Dokumentär
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA