Bra story med ofärdigt manus

FILMEN

Joyce Smith (Chrissy Metz) får samtalet ingen förälder vill ha; hennes son John (Marcel Ruiz) har varit med i en olycka och kämpar nu för sitt liv på sjukhuset. Hon åker dit så fort hon kan och möts av sjukhuspersonalen som låter henne vara ensam med sin son för att kunna säga farväl. Joyce vägrar dock acceptera att hennes son är borta och ber desperat till Gud att ge honom tillbaka. I nästa stund hör hon sjukhuspersonalen komma inspringandes och ropa hur det finns puls. Som av ett mirakel har John fått ett hopp till liv efter 45 minuter utan livstecken. Dock är han inte ur faran än och Joyce behöver nu all hjälp hon kan få för att be för hennes son.

"Breakthrough" är den verklighetsbaserade berättelsen om en pojke som mot alla odds vaknade upp utan några men efter att ha varit livlös i 45 minuter. När producenten DeVon Franklin hörde om det som hänt insåg han snabbt att det skulle bli en bra film och han hade rätt. Det skulle ha kunnat bli en fantastisk film. Tyvärr är inte detta den filmen.

När man gör film av något som hänt på riktigt är det jätteviktigt att inte följa verkligheten slaviskt. Gör man det är det lätt att tappa publiken med för många karaktärer eller för lite spänning. Det är också exakt vad som hänt här. Ett exempel är Johns kärleksintresse. Hon blir väldigt överflödig och den sidohistorien behövs inte. I stället hade det blivit snyggt att lägga mer fokus på relationen till tjejkompisarna som blir mer relevanta senare i filmen. I en scen sjunger en av dessa kompisar på parkeringsplatsen utanför sjukhuset. I och med att vi aldrig riktigt fått lära känna henne eller relationen hon har till John blir det inte lika kraftfullt som det hade blivit om hon i stället gjorts till ett eventuellt kärleksintresse.

Det har även slarvats lite med karaktärerna och deras framställning. Ett exempel är pastor Jason Noble som under filmen bidrar till en lite lättare stämning och vars relation med Joyce är en av de viktigaste i filmen. Det är viktigt i början att vi får se hur Joyce inte gillar honom, men vi måste fortfarande tycka om honom för att köpa hans avsikter. Första gången vi träffar pastorn är han inte så trevlig och framstår som en karaktär vi inte ska gilla. Det är dock den enda scen vi får se honom som en osympatisk karaktär. Här hade de behövt göra ett val, antingen skulle vi få se honom som den sympatiska pastorn Joyce har svår för på grund av hans nya tankesätt, eller som en osympatisk pastor som växer i våra ögon i takt med att Joyce lär känna honom. Nu gör de ett mellanting vilket mest blir förvirrande.

I en film där det är så viktigt att visa ett mirakel hade det behövts lite större motvikt. Vi hade behövt någon som stod emot och vägrade tro på Gud eller något av det som hände. Det hade också behövt vara en vardag som bröt ifrån det gudomliga. Det har inte gjorts här. Varenda karaktär köper att Gud ligger bakom det som händer, även de som till en början saknar tro. Exempelvis hade berättelsen blivit oerhört stark om pappan, Brian (Josh Lucas), hade tappat allt hopp när sonen låg för döden och en spricka därför uppstått mellan honom och Joyce. Att han inte klarat av allt prat om Gud och Jesus som han känt vänt dem ryggen. Nu blir Brian i stället bara en bisittare som inte gör så mycket. Han är bara en karaktär som finns för att han existerar i verkligheten.

"Breakthrough" är på pappret en fantastik berättelse och den har också oerhört mycket potential. Tyvärr hade manuset behövt gås igenom några gånger till innan det sattes i produktion. Den som gillar filmer med stark tro som tema kommer nog ändå uppskatta filmen och tycka att den är sevärd.


EXTRAMATERIALET

Vi får en lite längre film med arbetet bakom scenen, om att skapa ensemblen och hur filmen kom att bli till. Dessutom får vi se de verkliga människorna och höra de berätta om vad som hände. Det är faktiskt ganska intressant, men gör samtidigt att man blir lite ledsen över att denna historia inte fick en bättre behandling i sin filmatisering. I övrigt är inte extramaterialet något speciellt som ger så mycket.


TRE SAKER

1. En av producenterna till filmen är den kända basketspelaren Stephen Curry.

2. På framsidan av filmen ser karaktärerna nästan overkliga ut, vilket går ganska bra ihop med filmen. På flertalet ställen i filmen ser scenerna ganska overkliga ut, vilket lite förstör stämningen.

3. Josh Lucas är den verkliga John Smiths favoritskådespelare.


EMMA ÅKERLIND (2019-10-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
A Tapestry of Miracles: Making Breakthrough, Carry my soul - Phil Wickham Deleted Scene, Trapped in Icy Waters, Audio Commentary, Gallery
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA