Bra film med lite väl avslöjande titel

FILMEN

När Frances hittar en kvarglömd väska på tunnelbanan i New York är det självklart för henne att återlämna den till dess ägare. I det här fallet Greta Hideg. Greta blir väldigt tacksam och bjuder som tack in Frances på en kopp kaffe. De två finner varandra ganska snabbt och Greta berättar om saknaden efter sin dotter som flyttat till Frankrike och Frances som nyligen förlorat sin mamma känner med Greta och det hela utvecklas till en bra vänskap. Frances rumskompis Erica har dock svårt att se vad de två kan ha gemensamt och försöker få med henne på andra aktiviteter men Francis föredrar Greta. Tills den dagen hon av misstag öppnar fel skåp hemma hos Greta. Efter det är inget sig likt…

I rollen som Greta ser vi Isabelle Huppert som vi kunde se i "Pianisten" och rackarns vad bra hon gör rollen. Hon känns trovärdig och galen på samma gång och trots att hon gör det hon gör kan man ändå känna visst medlidande för henne. Som Frances ser vi Chloë Grace Moretz och även hon är bra. Hon spelar den tillbakadragna Frances med stor övertygelse och man köper att hon är sorgsen och lite väl godtrogen. Hon vill tro gott om folk och gör det tills hon blir överbevisad om motsatsen.

Filmens slut kommer inte att överraska någon och skulle man vilja finns det till och med en liten öppning för en uppföljare även om jag hoppas man låter bli att gå vidare med det. Lite kul är att man valt att kalla filmen för "Stalker" här i Sverige när originaltiteln är "Greta". Varför vet jag inte men lite synd tycker jag det är. Den svenska titeln är ganska mycket mer avslöjande än originalet och jag känner att filmen förtjänar att få överraska tittaren lite mer än den får nu.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmens första titel var "The Widow". Riktigt dålig titel.

2. Favoritscenen är den när Greta kommer till restaurangen som Frances jobbar på för att äta.

3. Kanske borde man bjudit in en person med specialkunskap om isolering för att få filmen mer realistisk…


HANS-ÅKE LILJA (2019-10-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA