Inte den komedi man skulle kunna tro

FILMEN

"Ring mamma!" marknadsförs som en komedi, men det är det inte. I fall man förväntar sig en skrattfest där dråpliga scener står som spön i backen kommer man att bli besviken. Det är lika delar vemodigt drama som komedi av det typiskt rom-com-aktiga slaget. Jag säger inte att det inte fungerar, men jag känner mig lite blåst på en rolig stund och kan inte riktigt relatera till huvudrollens situation.

Sanna Sundqvist spelar Niki, en modern ung kvinna i 35-årsåldern som inte blivit riktigt vuxen än, eller kanske snarare inte funnit sig själv totalt och mognat. Hon har flera olika relationer för att tillfredsställa sina sexuella behov, bland annat med rektorn Rodrigo (Jonatan Rodriguez) på den skola där hon är idrottslärare. Att han har sambo och barn är inget Niki lägger vikt vid.

Vad hon definitivt inte har är en bra relation med sin familj, speciellt inte mamman Sofia (Nina Gunke) som verkar ruva på en hemlighet. Vi tittare ser det på en gång, medan Niki inte gör det och i stället beter sig elakt och löjligt. Kanske har hennes agerande sina förklaringar. Vi förstår ganska snabbt att hon inte är lycklig eller mår speciellt bra, och det krävs sömnpiller nästan varje kväll för att hon ska få vila - vilket emellanåt inte är en bra kombination med alla kärleksrelationer hon ska parera.

Men så händer några avgörande saker: Hon återser en gammal kärlek, Alex (Alexander Karim), och inser att de känslor som växer fram är starkare än något annat. Hon upptäcker att hon är gravid - med Rodrigo - och hon får så småningom reda på sin mammas hemlighet, och om Nikis liv var rörigt innan är det inget mot vad det blir nu.

På baksidan av omslaget finns ett lösryckt citat ur en annan recension där filmen beskrivs som en "svensk 'Bridget Jones'". Jag kan förstå jämförelsen med karaktären, men den brittiska filmserien är betydligt roligare än vad "Ring mamma!" är. Som tidigare konstaterat är den betydligt mer allvarsam än vad trailers och annat givit sken av, och mest allvarsamt är den usla relationen mellan Niki och mamman Sofia.

Mycket av förklaringarna till relationens brister får vi bara gissa oss till. "Det bara blev så från början", säger Sofia i en scen. Jag tycker inte det riktigt räcker. Här hade jag gärna gått djupare in i relationen. Visserligen är lite av poängen att de inte kan kommunicera och att samtliga försök, oavsett vem som initierar dem, leder till att de går åt varsitt håll. Men ändå: Det hade varit betydligt mer intressant att komma någonstans med det här problemet än att ta del av ytterligare ett passionerat ögonblick i Nikis sexliv. Det är nämligen gott om sådana i filmen, kanske till och med lite för mycket.

"Ring mamma!" landar inte riktigt bra hos mig. Kanske är det så enkelt att jag inte hör till målgruppen för filmen, men för mig finns det uppenbara brister som förtar lite av flytet i berättelsen för att jag ska uppskatta den.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den roligaste scenen i filmen i mitt tycke är när Niki ska skälla på en person och har hela munnen full med skorpor. Det blir inte så tydligt skäll, om man säger så!

2. En del kända ansikten smygs in i små roller, så som Cecilia Forss, Björn Gustafsson, Viktor Frisk och Anna Mannheimer.

3. Filmen är skriven och regisserad av Lisa Aschan som tidigare har gjort "Apflickorna" och "Det vita folket".


ANDERS JAKOBSON (2020-04-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: SF
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
RECENSERAT DENNA DAG (21/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA