Vad fan är det jag sett egentligen?

FILMEN

Jag har just sett filmen "Hålet" på Netflix. Egentligen är det en spansk film med titeln "El hoyo" som fått den engelska titeln "The Platform", men här i Sverige heter den alltså "Hålet". Filmen handlar om Goreng som hamnar i just Hålet - ett fängelse som han har anmält sig till självmant för att få läsa "Don Quijote" i fred och sluta röka.

Varför han väljer just denna lösning för att få till det framgår inte. Kanske marknadsförs Hålet som ett trevligt ställe. Egentligen är det som sagt ett fängelse och ett väldigt grymt sådant. Det är byggt som ett torn. Ingen vet hur många våningar det finns, men det man lär sig ganska snabbt är att man vill hamna så högt upp som möjligt. Varför? Jo, när det gäller maten i hålet så fungerar det så att man börjar uppifrån och sänker ner ett bord med ett överflöd av mat. Bordet stannar två minuter på varje våning då de två fångarna som sitter där kan äta så mycket som de vill från bordet, de får dock inte spara något. Efter två minuter sänks bordet ner en våning och det blir fångarna där som får två minuter på sig att äta. Så fortsätter det nedåt och det krävs inget geni för att inse att ju längre ner man sitter desto mindre mat får man. Så långt är det ganska klart vad filmen handlar om…

Men varför har man gjort filmen? Vad vill man säga? Å ena sidan verkar man vilja äckla tittaren så mycket man bara kan. Fångarna grisar i sig mat och ju längre ner man kommer desto mindre kräsen blir man och till och med medfången ser aptitlig ut. Å andra sidan verkar man vilja förmedla ett politiskt budskap om att mänskligheten har mat så det räcker åt alla på jorden om bara de som har mycket delar med sig. Blandningen av grisande och moraliskt budskap blir konstigt och man vet inte riktigt vad man ska tro. Att man dessutom inte vet varför huvudpersonen sitter där han sitter gör det hela mer underligt. Ingen skulle nämligen frivilligt utsätta sig för det han går igenom.

Så, vad fan är det jag sett egentligen? Ja, inte vet jag. Konstigare och mer splittrad film har jag sällan sett nämligen. Men den underhöll mig i lite drygt 90 minuter så något rätt gjorde den…


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Netflix gav mig automatiskt det engelska ljudspåret och det tog ett tag innan jag insåg att de egentligen pratade spanska.

2. Jag gillar Zorion Eguileor som spelar Trimagasi, en otrevligt äldre man.

3. Ordet "obviously" eller "obvio" på spanska sägs 26 gånger i filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2020-04-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA