Skratt, allvar och mörker i omgång två

FILMEN

Första säsongen av Josephine Bornebusch serie "Älska mig" gillade jag väldigt mycket. Det var som jag skrev en serie som kändes väldigt osvensk och som snarare hade mer likheter med amerikansk independent än traditionella svenska serier. Bra var den i alla fall och säsong två kompletterar med en lika bra omgång till.

Serien utgår från en familj bestående av änklingen Sten (Johan Ulveson) och hans barn Clara (Bornebusch) och Aron (Gustav Lindh). Mamman Kersti (Ia Langhammer) finns med som ett vägledande spöke i några scener, speciellt för ynglingen Aron som är den som behöver mest hjälp i livet.

När vi senast träffade dem hade Sten kommit genom sin sorg efter att ha träffat den levnadsglada Anita (Görel Crona) som han gifte sig med. Nu har han flyttat in i hennes hus och försöker få det att fungera. Anita är inte enbart levnadsglad, utan även lite ansvarslös, vilket stör Sten när han skjuter in pengar i huset för en renovering. Dessutom dyker Anitas bror Hans (Anders Mossling) upp och rör till det. Det är något som inte stämmer.

Clara lever med sin Peter (Sverrir Gudnason) och de försöker bli gravida utan att lyckas. När de låter sig undersökas visar det sig att Peter inte kan få barn, vilket är lite märkligt i och med att han har en tonårig son (Edvin Ryding) sedan tidigare. Hur hänger det ihop? Relationen skakas om och en tillfällig spricka uppstår där läkaren Jonas (Ulf Stenberg) blir ett stöd för Clara. Stundtals ett kanske för bra stöd.

Och Aron bollar ett varannan vecka-liv med den dotter han fått tillsammans med exet Elsa (Dilan Gwyn) samtidigt som han försöker få ett stabilt liv med flickvännen Jenny (Sofia Karemyr). De letar efter ett bättre boende och för att få bättre ekonomin behöver Aron avancera på jobbet, vilket är svårt eftersom hans chef inte har någon respekt alls för honom. När Aron drar in superstjärnan Rick (Alexander Abdallah), som råkar vara Elsas nya, till byrån vänder det i alla fall för en stund, men ingenting är enkelt, varken för Aron eller någon annan i familjen.

Serien har både skratt och allvar och faktiskt en del riktigt mörka inslag. Det känns som ett ganska bra utsnitt ur livet även om alla familjer kanske inte riktigt har lika många problem att hantera samtidigt. Skådespelet är delikat och mycket trovärdigt. Jag förvånas fortfarande över att Gustav Lindh är så himla bra i sin roll som kanske är den mest komplicerade och tragiska i serien. Han imponerade redan i första säsongen och går från klarhet till klarhet.

För mig har "Älska mig" varit den stora anledningen till att i omgångar skaffa Viaplay trots att jag redan har för många streamingtjänster på månadsfakturor. Jag kan inte göra annat än att rekommendera alla att göra det samma. Så bra är serien.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Blir det mer? Det vet jag inte just nu, men det känns som om finalen på säsongen rätar ut alla frågetecken och ger en mjuk landning i vad som sannolikt är ett definitivt slut. Men: En liten blick som Clara gör i den absolut sista scenen kan ändå vara en öppning till en fortsättning. Vi får se.

2. Precis som i första säsongen inleds varje avsnitt med en närbild rakt framifrån på en karaktär, olika för varje avsnitt. Snyggt och smart.

3. Josephine Bornebusch har under Coronapandemin skrivit och regisserat långfilmen "Orca" som kommer att ha en kort sejour på utvalda biografer innan den landar på Viaplay i november. Ytterligare en anledning till att skaffa tjänsten - inte minst för att Gustav Lindh är med.


ANDERS JAKOBSON (2020-10-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Viaplay
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition
RECENSERAT DENNA DAG (4/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
KOMEDIERNA