Tramsigt men inte helt bedrövligt

FILMEN

Julfilmer finns det så det räcker och blir över men när det gäller andra högtider är det lite tunnare. Som till exempel Halloween. Visst, det finns skräckfilmer som centreras kring denna högtid men renodlade Halloweenfilmer är få. Där fyller "Hubie Halloween" en liten lucka. Den känns som en traditionell julfilm och har samtidigt ett lager av skräck i mixen. En skräckkomedi alltså, för huvudrollen görs av Adam Sandler. Han har gjort sin beskärda del av tramsigt skit och "Hubie Halloween" har absolut tramsiga inslag, men är inte fullt så bedrövlig som Sandlers sämsta stunder. Den har faktiskt en viss charm emellanåt.

Hubie, eller Hubert Dubois som han heter, är ett mobboffer i den lilla staden Salem, känd för sina häxbränningar i det förflutna och därmed USA:s Halloweenhuvudstad. När Halloween vankas njuter Hubie. Det är hans favorithögtid även om han är extremt lättskrämd och allt för ofta den som råkar ut för elaka spratt och renodlad mobbing. Trots detta har han tagit på sig ett ansvarsfullt uppdrag om att vara den som ser till att alla är trygga på Halloween.

Just detta år är det en galning lös och folk försvinner. Är det en förrymd patient från det närliggande mentalsjukhuset eller är det Hubies nya granne (Steve Buscemi) som kanske även är en varulv eller är det någon helt annan som skapar skräck och oro i Salem? Allt ansvar faller på Hubie, förstås.

Som sagt, "Hubie Halloween" är en tramsig film, men den är absolut inte någon katastrof som inte går att se. Den är dessutom tämligen välfylld med kända ansikten. Det är nästan som om Sandler ringt in lite tjänster. Ray Liotta är till exempel en skådespelare jag inte hade räknat med i ett sådant här sammanhang.

Någon av de tittarrecensioner som jag sett flimra förbi hade rubriken "Why the voice?" och det är väsentlig fråga. Adam Sandler har en tendens att ge sina karaktärer otroligt jobbiga röster vilket inte gör det speciellt enkelt att se filmerna. Just Hubies röst är kanske inte den värsta av dem, men det känns som något onödigt som bara Sandler och de närmast sörjande tycker är hysteriskt kul.

Men igen: det går att se filmen utan att känna sig manad att stänga av (OBS! Brasklapp på det uttalandet!) och något i det här med att göra en julfilm fast med Halloween som central högtid känns lite extra kul.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Hubie har en ombyggd termos på sig under dygnets alla timmar. Förutom att den rymmer soppa som värmer och mättar finns det alla möjliga finesser inbyggda i termosen. En jäkla dum idé.

2. De tunga Adam Sandler-fansen kan njuta åt att Ben Stiller i inledningen av filmen upprepar sin roll från "Happy Gilmore" 24 år senare.

3. Filmen är regisserad av Steven Brill som gjort många Sandler-filmer tidigare, bland annat två av Netflix-filmerna "The Do-Over" och "Sandy Wexler". Den senare är kanske det absolut bästa exemplet på när Sandler förstör en film med en fruktansvärd karaktärsröst.


ANDERS JAKOBSON (2020-10-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (5/2):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA