Ny säsong som utspelar sig före de andra

FILMEN

I säsong fyra av "Fargo" tas vi tillbaka till 50-talets Minnesota. Här träffar vi olika gangsterorganisationer som alla har olika agendor. Gemensamt har de dock att de inte gillar de andra speciellt mycket. Säsongen fokuserar framförallt på två grupper. I den ena, den afroamerikanska gruppen, ser vi Loy Cannon (Chris Rock) som ledare och i den andra, den italienska gruppen, leds av Josto Fadda (Jason Schwarzman). Både Rock och Schwarzman gör sina roller med stor pondus och jag gillar verkligen deras rollprestationer.

Cannon och Fadda ligger i ständig strid med varandra även om de utåt sett försöker få det att se ut som om de har en uppgörelse och ingen anledning att bråka. Som vanligt i "Fargo"-sammanhang finns det många karaktärer vars öden lindas runt varandra och i slutänden påverkar de varandra på sätt som man omöjligt skulle kunnat se från början. Vi träffar bland annat den udda sjuksköterskan Oraetta Mayflower, Connors högra hand med det något udda namnet Doctor Senator och Gaetano Fadda, Jostos våldsamme bror.

Säsongen har inget med de tidigare att göra så vitt jag kunnat se. Kanske finns det någon liten koppling men i så fall missade jag den (om någon såg en så kommentera gärna) och även om jag gillar säsong fyra så tycker jag den tappat lite av "Fargo"-känslan som finns med i de tidigare säsongerna, framförallt de två första. Inte allt men man tänker inte lika mycket på att detta är säsong fyra av "Fargo" så att säga.

Men som sagt, säsongen är bra och mycket sevärd trots detta. Jag gillar upplägget, karaktärerna och framförallt det oförutsägbara. Det händer mycket som man inte såg komma och man drar sig inte för att låta en del av huvudkaraktärerna stryka med. Det är för övrigt en av fördelarna med att man gör varje säsong till sin egen. Man behöver inte spara en massa karaktärer till nästa säsong.

Bra karaktärer, bra story och bra handling över hela säsongen. Se den!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Observera att säsongen innehåller elva avsnitt och inte tio som de tidigare. Jag missade det först och förstod inte alls slutet (som inte var slutet eftersom det var det tionde avsnittet som jag trodde var det sista).

2. Man fick som så många andra serier göra ett uppehåll med inspelningen på grund av Corona men lyckades sen slutföra den.

3. Ingen femte säsong är bekräftad än men i alla fall jag håller tummarna.


HANS-ÅKE LILJA (2020-12-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: HBO
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA