Rolig men även ojämn comeback

FILMEN

Ungefär två veckor in i DVDKritik.se:s existens recenserade jag den första säsongen av "Mäklarna" (utgiven i två DVD-delar) och 15 år senare är serien tillbaka. Som om ingenting har hänt? Jodå, även 15 år har gått i serien men Kaj Modin (Kjell Bergqvist) är samma småbuffliga och halvluriga mäklare som tidigare. Nu har han i och för sig en "assistent", Kevin (William Spetz), som sover sig igenom dagarna.

Firman Hagamäklarna går väl sisådär och på något sätt lyckas Kaj anställa sin forna kollega Vilma (Cecilia Frode) igenom och hon lyckas på något sätt få firmans pengar och Kajs personliga förmögenhet att försvinna i ett nafs. Eller, så konstigt är det inte. Den godtrogna Vilma ger pengarna till sin daytradeande pojkvän som givetvis blåser henne och försvinner. Det blir total katastrof för Kaj som dessutom inte har någonstans att bo.

Säsongen fräser på i ett ångestfebrigt skimmer där Kaj försöker vända på eländet men det går förstås inte helt lätt och plötsligt har assistenten Kevin avancerat till välklädd chef som kör med både Kaj och Vilma. Kaj känner igen något i Kevin och börjar lägga ihop ett och två. Kan det vara så att...?

Jag gillade "Mäklarna" skarpt för 15 år sedan men av någon anledning har jag inte sett om serien. Men jag känner igen tonen och stilen och Bergqvist och Frode verkar ha haft väldigt lätt att hitta tillbaka till sina karaktärer. De är ju båda väldigt duktiga på udda figurer så de hade säkert kul att återupptäcka dem.

Säsongen framstår dock som lite ojämn. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är men emellanåt drar det åt ett lite lätt oseriöst håll på ett sätt jag inte gillar och det kanske är det som gör att det skaver lite. Men jag skrattar också och seriens sex avsnitt i 22-minuterslängd går snabbt att se.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Sist var det SVT som visade serien. De nappade dock inte denna gång utan den hamnade hos Discovery+.

2. Utöver Bergqvist och Frode upprepar Lotta Tejle och Rolf Skoglund sina roller. Även Jimmy Lindström var med för 15 år sedan men jag tror inte att han gör samma karaktär igen, men det kan ju vara det...

3. Man kan lugnt säga att skaparna räknar kallt med en tredje säsong för det är långt ifrån ett konkluderande slut som bjuds i sista avsnittet.


ANDERS JAKOBSON (2021-08-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Discovery+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA