Vidrig och fascinerande

FILMEN

"Dr Death" är i all sin vidrighet ett fascinerande drama om hur ett uppenbart rötägg till kirurg lyckas glida igenom den amerikanska medicinska världen och orsaka mer skada än läkande. Hur kan en människa som gång på gång framkallar allvarliga skador och till och med dödsfall få fortsätta att få hedersamma uppdrag och ses som en fantastisk doktor? Kanske har Dr. Robert Henderson (Alec Baldwin) förklaringen i det sista avsnittet?

Han är en av de kollegor som reagerar på Dr. Christopher Duntsch (Joshua Jackson) inkompetenta arbete. Och han gör det under sämsta tänkbara förhållanden. Han kallas in för att operera om en av Duntsch patienter. Det han möts av är en komplett massaker och Henderson gör sitt bästa för att lappa och laga. Patienten överlever men får tillbringa resten av sitt liv i rullstol. Ändå är hon en av de som kom lindrigt undan. Till och med Duntsch bästa vän från skoltiden, Jerry Summers (Dominic Burgess), fick sitt liv drastiskt förändrat efter att Duntsch satt kniven i honom.

Henderson vänder sig till en kollega, Dr. Randall Kirby (Christian Slater), som är mycket medveten om Duntsch bristande kunskaper. Han har stått bredvid och sett i realtid hur Duntsch tagit felbeslut efter felbeslut och vägrat att lyssna på råd. Men på grund av operationssalens hierarki kunde Kirby inte göra något. Men nu kan han inte vänta på att få tvåla dit Dödsdoktorn en gång för alla.

Den här verklighetsbaserade historien har några år på nacken. Verkligheten alltså - det var för snart tio år sedan som Duntsch lämnade blodiga spår efter sig runt om på sjukhusen i Texas. Henderson och Kirby försöker få Duntschs läkarlicens indragen, men det är först när en ung och entusiastisk advokat. Michelle Shughart (AnnaSophia Robb) intresserar sig som det börjar hända någonting.

Joshua Jackson är lysande i rollen som Duntsch. Det är en figur som det är väldigt svårt att få ett grepp om. Han är å ena sidan ett socialt geni som verkligen kan charma in sig hos sina patienter och få dem att fatta de där avgörande besluten. Han är å andra sidan en patologisk narcissist som verkar tro att han är bäst och skyller alla misstag på andra. Karaktärens bakgrundshistoria utvecklas i flashbacks från uppväxten och skoltiden där det etableras att han gör upprepande misstag utan att förstå hur han ska göra rätt och där det också framstår som att han inte kan skilja på höger och vänster. Men det är ändå svårt att få grepp om honom. Han kan ju onekligen någonting så är det så att han fullt medvetet går in för att skada sina patienter på något psykopatiskt vis, eller vad är det egentligen som händer i operationssalarna?

Jackson är som sagt lysande, men det kan man inte riktigt säga om smink- och maskavdelningens insats när han i ett senare skede av historien ska ha gått upp avsevärt i vikt. Det ser bara väldigt märkligt ut och fungerar inte alls. I övrigt måste jag också lägga det emellanåt hattiga berättandet med hopp mellan olika tider på minuskontot. Det blir stundtals rörigt och otydligt även om datum skrivs ut i bild. Det kunde ha gjorts bättre.

Sammanfattningsvis kan man säga att "Dr Death" är en godkänd miniserie. Den har sina brister men de vägs upp av ett bra skådespel och en både vidrig och fascinerade historia, som emellanåt känns "för bra för att vara sann".


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Alec Baldwin och Christian Slater bildar ett oerhört märkligt radarpar som jag skulle vilja ha sett mer av i en spinoff med kanske lite mer humoristisk ton. Någon sådan lär det ju inte bli men jag tycker att skådespelarna och deras tydliga karaktärer fungerar väldigt bra ihop. Baldwin som stram och seriös och Slater som glappkäftad vilde. Utsökt!

2. Miniserien baseras på en podcast med samma namn vars första säsong handlade om Duntsch. Podcasten handlar om medicinska felbehandlingar och specifikt kända figurer likt Duntsch.

3. Huvudrollen skulle ursprungligen gjorts av Jamie Dornan men lagom till att produktionen drog igång brakade Coronapandemin lös och Dornan reste hem till England. Kunde ha blivit intressant, men det blev ju väldigt bra med Joshua Jackson också.


ANDERS JAKOBSON (2021-12-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: CMORE
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (14/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA