Fräscht nätdejtande för finsmakarna

FILMEN

Då och då kommer det filmer som har en ny vinkel på ett inarbetat koncept. En fräsch vinkel, om man så vill. "Fresh" gör något nytt av "ung kvinna träffar trevlig man som visar sig vara något annat"-konceptet, däremot är "fräscht" kanske inte ordet som ligger rätt i munnen medan man ser filmen...

Daisy Edgar-Jones spelar den unga kvinnan Noa som är fast i det planlösa nätdejtandet där de män hon träffar är idioter på ett eller annat sätt. Men så stöter hon på en man (Sebastian Stan) i mataffären som är både charmig och rolig, så pass charmig och rolig att hon ger bort sitt nummer till honom. Noas bästa kompis Mollie (Jojo T. Gibbs) förvånas över greppet och när Noa och Steve som mannen heter börjar träffas blir hon lite orolig, speciellt när Noa säger att de ska resa bort över helgen. Så tidigt?

Givetvis är Mollies oro befogad för snart ska Steve visa sitt rätt jag och även om charmen består är det väldigt svårt för Noa att roas av honom.

Jag vet inte riktigt hur mycket jag ska avslöja om vad filmen faktiskt går ut på men i och med att affischbilden är ganska avslöjande så kan jag väl ändå säga så mycket att den har ett visst kannibalistiskt tema med en del tankar kring köttkonsumtion även om det inte trycks upp i ansiktet på tittaren. Det behövs inte för att man ska få en viss avsmak då extrema närbilder på köttkvarnar eller munnar som glufsar i sig kött är en del av filmens bildspråk. Och det får önskad effekt...

Noa blir alltså kidnappad av sin dejt och det visar sig att hon knappast är den enda som gått samma öde till mötes och när den initiala chocken lagt sig börjar hon fundera på hur hon ska klara sig ur denna minst sagt prekära situation som i vanliga fall endast kan sluta på ett sätt.

Dessvärre slutar filmen också på samma sätt som liknande thrillers med samma grundtema. Det är lite trist i och med att ytan på berättelsen ändå var fräsch på sitt eget makabra sätt. Ett kul upplägg men det håller inte hela vägen in i mål.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det dröjer över 30 minuter innan filmens förtexter kommer. Något slags rekord skulle jag tro.

2. Hur man än vrider och vänder på det är Daisy Edgar-Jones och Sebastian Stan ett sött par och bra skådespelare. Daisy Edgar-Jones imponerade häromåret i pärlan "Normala människor" och Sebastian Stan har sedan genombrottet i Marvels filmuniversum synts allt mer och mer.

3. "Fresh" är långfilmsdebut för Mimi Cave som tidigare bara regisserat kortfilmer och musikvideor. En liknande bakgrund inom kortfilmer har manusförfattaren Lauryn Kahn som dock även skrivit den urusla "Ibiza". I hennes fall är "Fresh" ett rejält kliv framåt.


ANDERS JAKOBSON (2022-03-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (2/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA