Kvinnohat som terrorism

FILMEN

Tredje omgången av "Heder" är lite tajtare än de tidigare eftersom den enbart har sex avsnitt i stället för åtta. Om det är en pandemikonsekvens eller inte låter jag vara osagt, men utifrån storyn som berättas ser jag det bara till dess fördel. Den blir mer fokuserad och rappare.

Advokatfirman Heder, med Elin (Julia Dufvenius), Janni (Anja Lundqvist), Nour (Alexandra Rapaport) och Karin (Eva Röse) i förarsätet, har tidigare drivits som ett underbolag till den finare firman Stenshufvud men har till denna omgång brutit sig loss och fortsätter att representera utsatta kvinnor i framför allt vålds- och sexualbrott. Den här gången ska allt dras ett snäpp värre. I samband med Tjejmilen chockas Stockholm av ett synnerligen brutalt dåd då en minibuss rammar de uppvärmande deltagarna. Många skadas eller dör och det hela klassas som ett terroristdåd.

Föraren kan snabbt gripas och snart utvecklas ett sammanhang där incel-rörelsens mest avskyvärda delar kommer fram. Något större är i görningen, vilket påverkar Heder-kvartetten på alla sätt och vis.

Upplösningen på förra säsongen gjorde mig orolig. Där tog gänget lagen i egna händer - för andra gången - och mördade den kollega och våldtäktsman som gled genom systemet. Detta påverkar dem även nu. Främst Nour som mår riktigt uselt. Den kriminella man som hon satte dit för mordet har förstått hur allting ligger till och gör allt för att göra Nours liv till ett rent helvete. Till slut börjar det påverka hennes yrkesliv. Även Elin, som var den som utförde själva mordet, grubblar över vad hon gjort och vad det faktiskt betyder. Janni har fått en ständig paranoia och Karin upplever en väldig utsatthet på sin andra arbetsplats, universitetet.

Min oro var att Heder-gänget skulle bli någon sorts Dexter-variant som mördar folk på löpande band, men så blir det tack och lov inte. Men därmed inte sagt att deras aktioner går helt under radarn. Alla trådar knyts ihop till slutet och om det blir en fortsättning så kommer den nog se ganska annorlunda ut.

Jag vet ärligt talat inte om jag vill se mer av "Heder". Kanske är slutet på säsong 3 ett bra ställe att sätta punkt och så får vi helt enkelt fantisera vidare själva om hur det kan tänkas gå. Därmed inte sagt att säsong 3 är en kvalitetsförsämring. Snarare tvärt emot - den är glädjande nog mycket bättre än vad jag hade vågat tro.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I en sekvens görs det en stor grej av att Karin kommer underfund med att Klas Botvid (Jakob Eklund) är hennes bror. Det trodde jag var väl etablerat redan sedan starten? Väldigt märkligt.

2. En liten konsekvens av att säsongen är tajtare är att vissa sekundära karaktärer inte är med speciellt mycket. Jag tänker till exempel på Karins man Harald (Björn Kjellman). Visserligen ingen jätteviktig karaktär, men Kjellman kan man aldrig få för mycket av!

3. Sekvensen när publiken mejas ned vid Tjejmilen är väldigt realistiskt gjord.


ANDERS JAKOBSON (2022-10-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Viaplay
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA