En historielektion

FILMEN

Det är lite kul med filmer som fungerar som historielektioner. Jag hade till exempel ingen aning om att det fanns en kvinnlig militärstyrka i nuvarande Benin i Västafrika för några hundra år sedan. Styrkan, Agojie, tillhörde den del av landet som då var kungariket Dahomey. De låg i ett långdraget krig med Oyo-imperiet som tog Dahomey-folk till fånga och sålde vidare som slavar. I filmens nutid, 1823, har konflikten pågått i cirka 90 år och hyfsat nytillträdda kung Ghezo (John Boyega) har ledsnat och trappar upp kriget.

Filmen har två centrala personer. Den ena är den iskalla general Nanisca (Viola Davis) som driver på sin styrka mot alla tänkbara motstånd, men samtidigt bär ett plågsamt bagage som hemsöker henne i drömmarna och till slut bubblar upp till ytan. Den andra är den unga kvinnan Nawi (Thuso Mbedu) som ges bort till kungen när hon ställer sig på tvären i ett planerat giftemål med en rik, men misshandlande affärsman. Nawi sällar sig till en rad unga kvinnor som ska tränas till att bli Agojie. Hon ter sig till veteranen Izogie (Lashana Lynch) som är tuff men ändå empatisk, till skillnad från stenhårda Nanisca. Även om Nawi begår några misstag under träningstiden och temporärt får Naniscas onda öga, ser generalen ändå något i henne, vilket kanske har sin naturliga förklaring.

Nawi lär känna halv-Dahomeyn Malik (Jordan Bolger) som reser med portugisiska slavhandlare och han berättar så småningom att Oyo planerar en våldsam attack med general Oba Ade (Jimmy Odukoya) i spetsen, en brutal person som i allra högsta grad är delaktig i Naniscas bagage och lagom till att Nawi och hennes unga kompisar är färdigtränade trappas kriget upp ytterligare.

Filmen är aningens lång och de första 45-60 minuterna kunde kanske ha tajtats till lite då det är mycket träning och uppbyggnad och inte mycket action. Det är väl en viss poäng i det, men jag känner att man skulle vilja komma till saken lite snabbare. Men sen flyter det på ganska fint och det blir ändå en fullt godkänd film med ett lätt episkt anslag trots att det ändå är ganska jordnära och samlat. Actionsekvenserna är opolerade och inte sönderkoreograferade och samtidigt inte överdrivet bloddrypande då de kanske borde varit det i verkligheten med tanke på att Agojie främst använde sig av machetes och vassa spjut.

Men annars känns skildringen av Agojie trovärdig även om jag inte har en aning om hur mycket av tiden som finns dokumenterat och hur. Det handlar om en period från slutet av 1600-talet fram till det tidiga 1900-talet, men det är klart att något måste ju finnas nedtecknat. Hur det än är med de saken känns det just trovärdigt, allt från hur de tränade och slogs till hur de blev sedda av sina medmänniskor i kungariket.

Sevärd, absolut, men samtidigt känner jag att jag faktiskt hade väntat mig något mer. Jag hade förväntat mig att bli lite mer berörd av filmen än vad jag faktiskt blev.


EXTRAMATERIALET

Det här är ju i mycket Viola Davis film. Inte att hon har gjort den, men att den vilar på hennes axlar. Därför är det inte jätteoväntat att extramaterialet kretsar kring henne och att det är hennes insats och person som lyfts fram. Visserligen kommer andra skådespelare och regissören Gina Prince-Bythewood fram också och får säga sitt, eller bli pratade om.

Mycket ryggdunkande alltså men som mest intressant blir det när historien utforskas i kombination med moderna tankar, vilket sker i ett av inslagen. Något som bryter av är auditionfilmerna med unga Thuso Mbedu även om det blir lite ensidigt. Ett kommentarspår där regissören Gina Prince-Bythewood samtalar med klipparen Terilyn A. Shropshire ligger också med.


TRE SAKER

1. Ett annat namn på Agojie är Dahomey Mino som inte är jättelångt bort från Dora Milaje, den kvinnliga militärstyrkan i "Black Panther", som är tydligt inspirerade av Agojie.

2. Européer kallade Agojie för Amasoner efter de kvinnliga krigarna i den grekiska mytologin, i moderna tider populärkulturellt gestaltade genom "Wonder Woman".

3. Och eftersom vi är inne på superhjältefilmer så kan man hitta tre av de kvinnliga skådespelarna i flera av de pågående franchiserna. Viola Davis har spelat Amanda Waller i fyra DC-sammanhang redan och har en egen tv-serie på gång, Lashana Lynch har synts i två Marvel-filmer, bland annat "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" där även Sheila Atim var med. Bland de manliga skådespelarna är det i stället "Star Wars"-franchisen som är den gemensamma nämnaren, där John Boyega var med i Episode VII-IX och Jordan Bolger i "The Book of Boba Fett". Brasklapp för att det finns fler i listan som synts i dessa sammanhang.


ANDERS JAKOBSON (2023-02-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2023
Bolag: SF
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
A Caterpillar's Destruction: Viola Davis On Set, Woman/Warrior, Storytellers, Audio Commentary, Representation Matters, Thuso Mbedu - Auditions
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA