Spinoff som tillför något

FILMEN

Exakt i detta nu stör jag mig något enormt på att serien "Bridgerton" fått namnet "Familjen Bridgerton" i Sverige eftersom spinoff:en "Queen Charlotte: A Bridgerton Story" nu blivit klumpiga och lite felaktiga "Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte". Inte alls samma elegans som originalet och oinvigda kan förstås tolka det som att Charlotte är en del av Bridgerton-familjen, vilket hon absolut inte är.

Med det knorrandet gjort kan vi i stället fokusera på denna för mig oväntade kompletteringsmini i väntan på säsong 3 av huvudserien. Jag hade ingen aning om att den skulle komma men är glad att den gjorde det, eftersom den utökar seriens universum ytterligare genom att ge oss mer om den i huvudserien speciella Drottning Charlotte (Golda Rosheuvel), detta genom att berätta historien om hur Charlotte blev drottning. Som 17-åring (India Amarteifio) såldes hon mer eller mindre till det brittiska kungahuset för att bli Kung George III:s (Corey Mylchreest) fru, vilket också betydde att Storbritannien knöt ett viktigt avtal med den tyska provinsen Mecklenburg-Strelitz.

Charlotte har förstås själv inte valt att bli bortgift och speciellt inte till en kung som hon aldrig sett eller ens får veta något om. När hon är på väg att rymma från bröllopet träffar hon för första gången George och blir förtjust i hans charm och avskalade attityd. Giftermålet blir förstås av men väldigt snabbt ska saker och ting bli konstiga för Charlotte. När det nygifta paret anländer till Buckingham House säger George mer eller mindre tack och hej och meddelar att det är där hon ska bo. Själv ska han bo på ett helt annat ställe och så är det med det. Ensam i ett nytt land börjar Charlotte fundera på vad som egentligen händer.

I samband med giftermålet inleds ett "experiment" med att desegregera societeten eftersom drottningen är svart. Prinsessan Augusta (Michelle Fairley), George mor och den i hovet som är högst inblandad i det politiska spelet, uppgraderar statusen på ett antal svarta familjer. Bland annat blir Agatha Danbury (Arsema Thomas) plötsligt lady Danbury och en viktig person som ska komma drottningen närmast. Det här är lite intressant, för i huvudserien är det verkligen ingen grej att folk har olika hudfärger, men här visar det sig att det trots allt var en grej.

Charlottes roll blir tydlig. Hennes uppgift är att generera en arvinge eller fler, men hur ska det gå till när hon och kungen inte lever ihop? Finns det en anledning till att han beter sig som han gör?

Parallellt med denna tillbakablick fortsätter "Familjen Bridgertons" nutid där Drottning Charlotte har problem med sina 13 barn. Ingen av dem har lyckade förhållanden eller har fått barn. Eller jo, en av dem hade det, men det barnet har olyckligt nog avlidit och blodlinjen är i fara. Vi stiftar även åter kontakt med lady Danbury (Adjoa Andoh) som umgås med Violet Bridgerton (Ruth Gemmell) där den förra uppmanar den senare att "låta sin trädgård växa", det vill säga släppa livet som änka och hitta kärleken på nytt. Det ska dock finnas en liten knorr i den här historien som kan få konsekvenser för deras framtida relation.

Det här med att några karaktärer är med dubbelt i två tidsepoker har skaparna hanterat väldigt skickligt genom att hitta unga skådespelare som är väldigt lika de äldre. Man kan absolut köpa India Amarteifio och Golda Rosheuvel som samma person, eller ännu mer Arsema Thomas och Adjoa Andoh som är kusligt lika. Mycket bra gjort och något som höjer serien ett snäpp.

"Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte" är ett bra komplement till huvudserien och väl värt att lägga runt sex timmar på. Roligt med en spinoff som faktiskt tillför något.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. "Bridgerton"-sagan må vara påhittad men Kung George III och Drottning Charlotte och deras historia är på riktigt.

2. Drottningens närmaste man Brimsley ("alltid fem steg bakom") som i huvudserien spelas av Hugh Sachs är givetvis också med i en yngre upplaga spelad av Sam Clemmett.

3. Seriens skapare Shonda Rhimes har hintat lite om att det kan bli fler spinoffs med andra Bridgerton-karaktärer. Varför inte?


ANDERS JAKOBSON (2023-05-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA