Inget uppdrag är omöjligt

FILMEN

Originalversionen av "Mission Impossible", det vill säga TV-serien, är från 1966 och precis som så många andra serier från den tiden verkar den lite speciell för oss som inte var med på den tiden. Det kommer tillexempel aldrig något blod när folk blir skjutna, det är ingen som reagerar på att de röker som borstbindare och ingenting är omöjligt.

"Mission Impossible" har gjorts två gånger som TV-serie. Den från 1966 är originalet som följdes av en andra version 1988. Sen finns ju förståss filmerna med Tom Cruise i huvudrollen.

Första säsongen av originalserien är nu släppt på DVD och boxen innehåller alla 28 avsnitten från säsongen. Totalt gjordes det sju säsonger.

I säsongens början får vi lära känna alla karaktärerna och som sig bör har alla sina specialområden. Vi har ledaren Dan Briggs (Steven Hill), vi har teknikexperten Barney Collier (Greg Morris), muskelmannen Willy Armitage (Peter Lupus), förklädnadens mästraren Rollin Hand (Martin Landau) och den attraktiva kvinnan Cinnamon Carter (Barbara Bain).

Som man är van att se från antingen filmerna eller TV-serien inleds varje avsnitt med att gruppen, eller rättare sagt dess ledare, får ett uppdrag som sedan förstörs. Det är rätt kul att se hur man löste det på 60-talet när det inte fanns små datachips som kunde brinna upp. Bland annat så hade man en självförstörande LP-skiva och drive in-högtalare.

Gruppen tar sig sen naturligtvis an uppdraget och lyckas även lösa det. Så ska det vara och det utan undantag. Det ska vara på håret men att misslyckas finns inte i deras natur, så är det bara.

Det finns en hel del kalla kriget-influenser och det är ofta en, fiktiv eller äkta, öststat som är fienden. Något som inte var helt ovanligt i serier från den här tiden.

Jag måste dock säga att serien håller hög kvalité och det är fascinerande att se hur de löste problemet med att Rollin Hand ska kunna klä ut sig till vem som helst. Det gör ju inte saken svårare direkt att alla som han ska se ut som är rätt lika honom…

Boxen med första säsongen borde finnas i allas bokhyllor och om inte annat ses för att det faktiskt fanns något som hette "Mission Impossible" innan Tom Cruise spelade in filmen med samma namn.


EXTRAMATERIALET

Boxen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Greg Morris som spelar Barney Collier i 1966 års version är pappa till Phil Morris som spelar samma roll (dock med namnet Grant Collier) i 1988 års version.

2. Greg Morris och Peter Lupus var de enda skådespelarna som var med i alla sju säsonger.

3. Under hela första säsongen fick Martin Landau nöja sig med att stå listad som gästskådespelare i avsnitten och man fick inte se hans ansikte i inledningen. Inte förens säsong två var han en fullvärdig medlem i teamet.


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 7
Utkomstår: 2006
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3 1.33:1
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA