En utmärkt film med välbekanta ansikten

FILMEN

Skådespelarna som gör de fyra huvudrollerna i "Loppet är kört" från 1979 är kända ansikten för mig, men jag ska kanske inte kalla filmen för stjärnspäckad. Namn som Dennis Christopher och Daniel Stern är kanske inte sådana som man sätter ansikten till av bara namnen, men om jag säger att den förstnämnda spelar supermesen Eddie Kaspbrak i "Stephen Kings Det" och den sistnämnda är inbrottstjuven som inte är Joe Pesci i "Ensam hemma" så är det kanske några som vet vilka jag menar. De andra två, Dennis Quaid och Jackie Earle Haley är desto mer bekanta även till namnen. Att se Haley som finnig tonåring är smått surrealistiskt då jag i övrigt bara kan dra mig till minnes att jag sett honom i "vuxna" roller.

De är i 19-årsåldern och bor i Bloomington, Indiana – staden där Indianas universitet ligger. Studenterna har ett namn på ortsborna, de kallar dem för "drönare" och som arbetslösa ungdomar utan några som helst ambitioner att börja studera så är de just drönare. Dave (Christopher) har dock ett intresse som tar upp större delen av hans tid. Han cyklar och är besatt av Italien – språket, mentaliteten och inte minst de italienska tävlingscyklisterna. Mike (Quaid) är mest bitter över att han inte är någon, han kunde blivit framgångsrik fotbollsstjärna men fick aldrig chansen. Cyril (Stern) gör sin pappa ständigt besviken, så till den grad att han börjar tro att det är det enda sättet han kan göra sin pappa glad, och Moocher (Haley) blir bindgalen om någon anmärker på hans begränsade längd.

"Loppet är kört" går i stort ut på att dessa fyra hamnar i trubbel med studenterna på olika sätt, utom möjligen Dave som charmar in sig hos en tjej genom att låtsas vara italienare, men lögnen går för långt och någon gång måste sanningen komma fram, oavsett konsekvenserna.

Filmen räknas som en sportfilm, och den känns väldigt mycket som en sådan, men samtidigt tycker jag ändå inte att den är en sådan. Trots att filmen slutar med ett i verkligheten årligen återkommande cykellopp för studenter så känns det aldrig riktigt som om cyklingen är det viktigaste i storyn. Det handlar mest om den här eviga frågan om vad man ska hitta på med sitt liv när man är på väg in i sitt vuxna jag.

Det är en mycket bra film. Den är charmig och underhållande så där som äldre amerikanska ungdomsfilmer ofta är. Jag börjar tänka lite på George Lucas utmärkta "Sista natten med gänget" som kom sex år tidigare. Det är något i ungdomsskildringen som gör det.

När filmen kom gjordes det väldigt lite marknadsföring och den blev en så kallad sleeper som hängde sig kvar på biograferna och jobbade upp sin popularitet sakta men säkert, vilket kulminerade i en Oscarsvinst och fyra nomineringar. Det kan jag förstå. "Loppet är kört" är en utmärkt film.


EXTRAMATERIALET

Trailer, bilder och trivia och filmografier i textformat är vad som bjuds.


TRE SAKER

1. Det engelska ordet som blivit "drönare" är "cutters", vilket har sin grund i att stenbrytning är en stor industri i Bloomington. Dock så är "cutters" ett namn som hittats på till filmen. I verkligheten kallas ortsbefolkningen för "stoners" som ju även betyder något helt annat och därför inte ansågs vara lämpligt.

2. Filmen ynglade av sig i en kortlivad och misslyckad tv-serie där bland annat Jackie Earle Haley upprepade sin roll. Det har även gjorts en Bollywood-remake 1992.

3. Det finns kända ansikten bland birollerna också. Paul Dooley spelar Daves oroliga pappa och John Ashton spelar Mikes bror. Båda två namn man kanske inte känner igen, men folk man sett flera gånger tidigare.


ANDERS JAKOBSON (2010-12-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA