Anders Jakobsons blogg - januari, 2007

därför blir det ingen film av "bone"
Postad: 2007-01-31 22:42:36

När jag var i London i november hittade jag en trevlig liten seriebutik i närheten av hotellet. Om det inte hade varit så att jag redan hade fyllt min väska med böcker och filmer hade jag nog shoppat loss lite mer än vad jag faktiskt gjorde. Det blev "V for Vendetta" och en nätt liten samlad volym av "Bone"-serien på 1300 sidor!

Det var en massa år sedan jag först kom i kontakt med "Bone". De tre eller fyra första samlingsböckerna av nio kom ut på svenska och jag fastande direkt för den fantasifyllda historien om tre ben (!) som blev utkörda från sin hemstad Boneville och hamnade mitt i en klassisk fajt mellan ont och gott. Otroligt schysst tecknat i svart/vitt (inga gråskalor!) av Jeff Smith och en mycket bra historia med fint flyt. Upplägget känns lite som "Sagan om ringen" stundtals, vilket det är fler än jag som konstaterat.

I går natt läste jag ut tegelstenen efter flera veckors läsande. Idag tog jag en titt på den officiella hemsidan och kunde där läsa att det för några år sedan var en filmatisering på gång, men den föll på en mycket specifik detalj: Filmbolaget ville stoppa in en poplåt i filmen!

Jag citerar Jeff Smith ur en intervju med Aint It Cool News från 2004:

Jeff: Nickelodeon did agree to no songs. In writing. So this pop-song thing was probably the turning point in the whole affair for me; this was about a year-and-a-half in. One day after lunch we sat down … and the executive there turned to me and said, “Okay. We can get $12 million right now if we put a pop song in the movie. So, Jeff - do you see somewhere in the body of the film where we could put a Britney Spears or an N’Sync song?”

AICN: Oh, my god.

Jeff: And I just turned and looked at Vijaya,
(hans fru, min anmärkning) we looked at each other, and I said, “No.” I mean, that’s not the kind of movie that we were making. I mean, you wouldn’t put a Britney Spears song in the middle of “The Empire Strikes Back” or the middle of “Lord of the Rings”. And because Vijaya had insisted that clause be in the contract, they couldn’t force me. Things went downhill rapidly after that.

Lyckligvis är Jeff Smiths berättelse så pass livlig och tempofylld att en animerad film knappast är nödvändigt, men hur larvigt var det inte med den där låten?!


anders jakobson

hej då, kära vänner
Postad: 2007-01-30 20:56:23

Igår avslutade jag tittandet på "Arrested Development", en amerikansk serie som gick i tre säsonger, där den tredje stympades till bara hälften när serien lades ned. Ett typexempel på en serie som är kult bland fansen men inte ses av tillräckligt många.

Det blir ingen recension på serien - det blir för komplicerat - men en stor rekommendation. Serien handlar om en mycket dysfunktionell familj i byggbranschen. I seriens första avsnitt anhålls pappan i familjen och hamnar i fängelse och sonen Michael - som är familjens enda vettiga person - får ta över. Men han har det inte lätt - samtliga i familjen lägger sig i (framför allt när det gäller familjens pengar) och pappan lyckas ändå styra företaget trots att han är bakom lås och bom.

Det som är "Arrested Developments" styrka är att manuset är så otroligt välskrivet och att serien har en sorts dokumentär känsla. Inte som "The Office" eller "Curb Your Enthusiasm", men det är ändå som man står bredvid och tittar. Och så har man Ron Howards röst som berättare.

Serien beskrevs som det roligaste sedan "Seinfeld" när den kom, och där är mycket roligt. Smart och roligt, finurligt och välspelat - ja, jag kan fortsätta hur länge som helst.



Jag kom in i serien på ett lite annorlunda vis. Jag tittade på "Celebrity Poker Showdown" där fyra skådespelare från serien var med och spelade, bland annat min stora favorit David Cross. De verkade så charmiga och sköna att jag var tvungen att kolla upp serien, och fastade på en gång. Så någon gång förra året köpte jag på mig alla DVD-boxar och har tittat då och då. I och med att jag visste att det inte skulle bli något mer så sög jag lite på karamellen, men så igår såg jag de sista sex avsnitten i ett svep.

Och nu infinner den något mystiska känslan av tomhet. Jag vet att jag kan börja om från början om jag vill men det känns ändå som jag vill ha mer, sådant jag inte sett.

Hur slutar serien då? Ja, det ska jag inte avslöja men i och med att de visste att serien skulle läggas ned så lyckades de skriva ett vettigt och naturligt slut på den (med vissa passningar till andra TV-bolag i hopp om att bli överköpta för en fortsättning).

Nä, kolla upp "Arrested Development" nu. Jag är säker på att ni inte blir besvikna.


anders jakobson

Är det snart dags att lansera nya sajter?
Postad: 2007-01-29 17:26:27

Jag är lite nervös inför utvecklingen med HD DVD och Blu-ray. Det är lite som när CD konkurrerade ut LP i forntiden... Ska jag bli tvungen att köpa om hela filmsamlingen i ett nytt format?

Det är ett klassiskt formatkrig på gång. Ska HD DVD eller Blu-ray gå vinnande ur striden? Tja, ett avgörande drag ska vara att Blu-ray valts som standard i de kommande Playstation 3-maskinerna, men å andra sidan har porrbranschen valt HD DVD och då ska det vara avgjort enligt vissa experter.

Warner sejfar och kommer att lansera en hybridskiva under namnet THD - Total Hi-Def.

Men den stora frågan är nu: kommer följande sajter att lanseraras inom kort:
HDDVDKritik.se
Blu-rayKritik.se
TotalHi-DefKritik.se

Nä, vi nöjer oss nog med DVDKritik.se ett bra tag till...


anders jakobson

otur i turen
Postad: 2007-01-27 11:17:01

Som jag skrev igår fyndade jag lite filmer på den pågående Hindersmässan i Örebro. En av dessa var "The League of Gentlemen's Apocalype", en film jag tänkt beställa från England, men nu alltså hittade för 40 kr. Det var även den filmen som hade fel skiva i fodralet som jag skrev om igår.

Men - trots fynden så lyckades jag ha riktig otur i turen igår, för på kvällen när jag tog fram alla filmen märkte jag att en läckande matlåda hade totalförstört fyra av omslagen och två CD-fodral, bland annat en splitter ny film jag hade fått tidigare på dagen och en äldre film jag fått tillbaka av en kompis efter flera års utlåning.

Det är då fan!


anders jakobson

fredagsshopping
Postad: 2007-01-26 16:17:02

Det är den årliga Hindersmässan i Örebro, de tre dagarna varje januari då temperaturen i stan ALLTID sänks med 10 minusgrader. Det slår aldrig fel. Idag var det i och för sig milt.

Hindersmässan var en riktig höjdare när man var barn. Man sprang omkring och köpte mystiska leksaker (drar mig speciellt till minnes en bläckfiskliknande sak i klibbligt gummi som man kunde kasta på fönsterrutor, garderobsdörrar och annat och bläckfisken fastnade där - vansinnigt kul till klibbet försvann) och marknadsgodis.

Sen kom man till en punkt när man insåg att marknadsgodiset var både äckligare och dyrare än det man kunde köpa i vilken butik som helst, och allt skit man köpte på sig var just bara skit.

Något som var bra förr var när det stod säljare och sålde seriealbum till fina priser. Där kunde jag stå och bläddra hur länge som helst och komma hem med en bunt. Det är lite samma sak nu, men nu är det DVD-filmer som lockar. Det kommer hit en säljare från Hudiksvall varje år och säljer DVD billigt. Köpfilmer, tre för 200 eller hyrfilmer, fem för 200. Jag gick igenom utbudet och köpte på mig sex filmer sammanlagt varav vissa kommer att dyka upp här på DVDKritik i framtiden.

Tillbaka på jobbet upptäckte jag att det låg fel skiva i ett fodral. Otroligt drygt - det var bara att traska tillbaka till marknaden (vilket inte var så långt, men jag hade ju just gått samma sträcka). Lyckligtvis var det inga problem att byta till rätt film, och lyckligtvis upptäckte jag detta nu och inte om en vecka eller liknande. Då hade det varit svårare att byta.


anders jakobson

de 10 bästa filmerna
Postad: 2007-01-23 23:11:00

I skrivandets stund ligger 73 recensioner av mig på DVDKritik.se, och för belysa att vi faktiskt har ett ganska omfattande arkiv efter bara ett par månader som aktiv sajt, tänkte jag härmed lista de 10 recensioner som jag tycker är bäst av mina.

Och "bäst" i det här fallet, syftar på filmerna och inte språkligt. Alltså, följande är de bästa filmerna som jag recenserat på sidan. OK?

I bokstavsordning:
A History of Violence
Cars
Den gröna milen - Special edition
Elizabethtown
Grizzly man
Modstrilogin
Silvermannen
The Squid and the Whale
United 93
V för Vendetta


anders jakobson

kommentar till guldbaggegalan
Postad: 2007-01-22 22:05:00

Dags igen för Sveriges Oscarskomplex... Nä, nu var jag lite taskig, det var mest tidigare år som Guldbaggegalan så gärna vill vara Oscar men inte lyckades.

Guldbaggegalan brukar vara en orgie i saggiga tacktal och pinsamma presentatörer som försöker vara roliga. I år kändes det som programmet ryckt upp sig ordentligt och Sissela Kyle är en bra ciceron. Jag minns med mardrömskänslor Björn Kellmans sista år då inget fungerade...

Det här lär väl vara första gången en barnmusikal tar en storslam. Något oväntat, men jag har inte sett filmen så jag vet inte om det var välförtjänt eller inte.

Några övriga kommentarer:

1. Sanna Bråding har blivit goth! Det passade henne inte.

2. "Beck"-parodin "Späck" var mycket rolig.

3. Mest välförtjänta vinnaren: Nils-Petter Sundgren.

4. Besvikelse: Ingen bagge till "Farväl Falkenberg".

5. Fråga: Måste alltid vinnaren av Ingmar Bergman-priset inleda sitt tacktal med "Ingmar, jag vet att du sitter hemma och tittar..."

En dryg månad kvar till Oscarsgalan. Då är det dags att bänka sig hela natten...


anders jakobson

rocky! rocky! rocky! rocky!
Postad: 2007-01-21 20:57:31

Ja, nu har den äntligen kommit och nu har jag äntligen sett den - "Rocky Balboa". Jag har ju skrivit tidigare om mitt pepp för filmen så det är väl helt i sin ordning att jag redogör för hur jag gillade den.

Filmen har fått lite ljumma recensioner här i Sverige, och även om jag bara tittat på betygen än så länge och inte läst texterna, så håller jag inte med. Det är en bra film, det är ett bra drama som knyter ihop Rocky-säcken för gott. Det var kul att se hur många kopplingar till den första filmen Stallone fått med. Känns verkligen som han har tänkt till ordentligt innan han skrev manuset.

Det pratas ofta om "the American dream" och den drömmen brukar alltid varit orealistisk, patriotisk och överdriven. "Rocky Balboa" skildrar den amerikanska dröm så som jag tänker den, en realistisk (okej, kanske inte helt) variant. En bra film blev det i alla fall, all heder till Stallone för att han gjorde den här avslutningen på serien. Det är inte många filmserier som får en vettig avslutning, men här är ett lysande exempel.


anders jakobson

"tooo dee aiighport!"
Postad: 2007-01-18 23:07:17

Den där reklamfilmen för Pepsi Max där en taxichaffis instruerar en apa att köra kunden till flygplatsen har satt sig i min hjärna.

Har ni inte sett den? Titta här då:



anders jakobson

slutet på "lost"?
Postad: 2007-01-16 00:20:35

Aftonbladet skrev under måndagen att slutet för "Lost" var nära. Citat som "teamet bakom succéserien [är] 'iviriga att bestämma ett datum där serien äntligen får sin final'" får det att verka som att serien ska läggas ned nästa vecka.

Läser man istället Variety, där Aftonbladet troligen hämtat den mesta informationen, kan man läsa att det kan bli upp till sju säsonger innan "Lost" tar slut. Alltså har vi i så fall kommit halvvägs in i serien och har 3-4 år kvar att se.

Anledningen till att de vill bestämma när slutet ska komma är för att de ska kunna jobba på manus som håller hela vägen istället för att bara låta det puttra på och sen hastigt avsluta allt när tittarna flyr. Jag tycker det är en sund och bra inställning som kommer att bibehålla ett starkt fokus i serien ända till slutet. Om det tar fem eller sju säsonger att komma dit spelar mindre roll, att ha planen klar nu låter som en ypperlig idé.

Idag när jag recenserar filmen Outfoxed om manipulerad amerikansk media så kan det vara intressant att även belysa att svensk media ofta är lite ensidig och bygger på att skjuta in rädsla i läsarna.

Speciellt när det gäller film och annan underhållning. För sanningarna, gå till specialsajterna!


anders jakobson

realistiskt våld och obehaglig humor
Postad: 2007-01-14 22:28:50

Två nya recensioner i arkivet, David Cronnenbergs film "A History of Violence" och en rejäl DVD-box med "The League of Gentlemen: The complete collection.

"A History of Violence" var en lite smått omtalad film från härom året som jag haft liggande i hyllan osedd ett tag. Men i fredags åkte den in i DVD-spelaren och det ångrar jag knappast. En mycket bra film, och en mycket bra DVD-utgåva, precis som det ska vara.

Boxen med "The League of Gentlemen" köpte jag i London i november. Jag hade hört talas om serien - enbart till dess namn - av en engelsk kompis och hade på känn att den skulle vara något för mig. Själva boxen säger inte så mycket men innehållet talar för sig själv. Jag citerar från baksidan av boxen:

Royston Vasey - it may look like every bleak provincial town you've ever seen, but as for the locals...

Over three series and a Christmas special we follow the strange, macabre and shocking stories of some of the residents. Edward and Tubbs, brother and sister shopkeepers whose only desire is to keep their customers local and find a bride for their "offspring". Pauline the demonic Restart Officer whose control problems with pens leads to a hostage situation and a touching tale of transvestistic love; plus the 'Dave' orientated world of wife-collecting, circus master Papa Lazarou.

We discover the root of the curse that plagues veterinary surgeon Dr Chinnery, how plastics salesmen Geoff Tipps ends up as a stand-up comic in "Lundun"; how butcher Hilary Briss started the nosebleed epidemic; what Herr Lipp got up to in Duinsburg and what skills Charlie Hulls offered Spit & Polish Beauty Salon.

Along the way we meet the toad-breeding Denton family; Barbara, the local transsexual taxi driver; 70's band Crème Brulee's guitarist Les McQueen; schoolboy magician Dean Travalouris and many, many more.


Hur kan man missa "The League of Gentlemen" efter den beskrivningen?


anders jakobson

fyrkantiga ögon och kontaktlinser
Postad: 2007-01-12 00:34:03

Idag när jag knallade runt på jobbet kom jag och tänka på något från min barndom. Det är så att ett par kontorslandskap på mitt jobb har fräschats till ordentligt och blivit rena top of the line-lyxen. I ett av kontorslandskapen finns det en runt ring i mitten av vita skrivbordsmöbler och en sorts stjärnaktig spotlightbelysning över.

Det ser ut som något från Nasa, eller en rymdstation. "Månbas Alfa" dök upp i huvudet. Det var en TV-serie som visades när jag var liten, men som jag var alldeles för liten för att se men min bror var ett fan och tittade ivrigt på varje avsnitt. Mina föräldrar sa att han tittade tills ögonen blev fyrkantiga.

Det där tolkade jag som barn gör helt bokstavligt och jag trodde ärligt talat att min brors ögon blev fyrkantiga av allt tittande. En skrämmande tanke som jag aldrig fick bekräftat (eftersom det så klart inte var så!), men i mitt huvud var det sant.

Några år senare, tror det var 1981 började "Hulken" att visas på svensk TV. Med ganska skrämda ögon såg jag det första avsnittet och scenen när David Banner förvandlas för första gången etsade sig fast i minnet. Det värsta var när Banners ögon blev helt vita med en liten svart pupil i mitten. Det var det läskigaste jag sett och jag kunde efter det inte se ett enda avsnitt till, men var helt frälst ändå. Allt jag ritade i skolan var Hulkbilder och min lärarinna sa att jag var Hulkfixerad.

Min pappa hade förklarat effekten med ögonen som att de hade använt kontaktlinser och jag förstod väl inte grejen riktigt för när jag strax därefter ritade en egen Hulkserie beskrev jag själva förvandligen med "Han får kontaktlinser". Vad sägs om den fysiska förklaringen till hur en vanlig man kunde förvandlas till en grön jätte? Han fick kontaktlinser.


anders jakobson

2 x ulf malmros i arkivet
Postad: 2007-01-10 23:58:35

Jag har betat av två DVD:er vi fick under förra året som vi inte hann med då, nämligen de fina utgåvorna av Ulf Malmros TV-serier "Rapport till himlen" och min absoluta favorit "Silvermannen".

Det här är två klassiska svenska dramaserier som jag är mycket stolt över att vi har recenserade på DVDKritik.se. Två skruvade TV-verk som saknar like inom svenska produktioner.

Speciellt "Silvermannen" som 10 år senare är precis lika suverän som den var när den först visades. Kolla in recensionerna, och köp DVD:erna.

Ska även passa på att förtydliga att när vi lägger in äldre recensioner i arkivet så får de som publiceringsdatum det datum då de gavs ut, i det här fallet 6:e september förra året.


anders jakobson

en dålig dvd och en bra biofilm
Postad: 2007-01-07 23:20:12

I dag har jag och min kompis Tobias haft en "dubbel-Haddock". Vad är nu det för något? Jo, för ett par år sedan (jag har ärligt talat glömt bort hur många) så kom jag och Tobias på att vi skulle ha en liten filmklubb. Vi hade redan sett filmer (på bio) ihop tidigare, men nu skulle sammankomsten få ett namn. Det blev Haddock, efter vår favorit i Tintin-serien.

Dessvärre blev filmklubben inget mer än ett uttryck. "Är det inte dags för en Haddock?" kan vi maila varandra. Så några gånger per år så kör vi en Haddock helt enkelt.

För en tid (kanske två-två och ett halvt år) sedan fick jag under en semester syn på en lite udda klassiker: "Tintin och de blå apelsinerna". Jag hade sett den som barn på 80-talet och tyckte att en spelfilm med Tintin (alltså inte tecknad) skulle vara perfekt för en DVD-Haddock.

Idag var det så dags. OK, vi fnissade lite åt den mer än 40 år gamla filmen, men det var ärligt talat ingen höjdare. Långsam och ganska barnanpassad med många dratta på ändan-skämt. Men Tintin, Haddock, Kalkyl och alla de andra såg precis ut som i böckerna. Nästan lite kusligt att se tidigare tvådimentionella figurer förverkligas i kött och blod.

Sedan gick vill till biografen och såg "The Prestige". En betydligt bättre film om två trollkarlar på 1800-talet som först är vänner och sen blir ovänner och sen försöker lura av varandra dess hemligheter i hopp om att inneha det bästa tricket. Utan att säga för mycket kan jag väl säga att båda får betala ett dyrt pris.

Strålande skådespelare - Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansen och Michael Caine, samt Andy Serkis och David Bowie i ett par biroller. Sevärd, absolut.

(Just det, Tobias gav mig en DVD i försenad julklapp - dokumentären "Gubben i stugan". Den ska jag se snart. Tack för den, Tobias!)


anders jakobson

några hett brinnande dvd-funderingar
Postad: 2007-01-05 11:54:35

I min lokaltidning kunde man i veckan läsa att videos död är nära. Min närmaste videouthyrare (från jobbet sett) säljer nu sina hyr-VHS till vrakpris.

Hela grejen påminner om när skivbutikerna gjorde sig av med LP-skivorna när CD började bli populärt. Då var jag nervös som 17 för CD-grejen var lite främmande för mig. (I efterhand har det visat sig att LP-döden aldrig kom, det säljs fortfarande vinyl, men kanske mer åt entusiaster än den stora mängden skivköpare).

Nu står jag nästan och applåderar VHS-filmernas utplåning. Ni som kan er videohistoria vet att VHS var det sämre formatet av de olika videoalternativ som slogs om användarnas gunst (om jag inte minns fel var det avgörande momentet när porrindustrin valde VHS), så att VHS nu mer eller mindre försvinner är inget som jag gråter åt (och jag tror inte att VHS kommer att få samma kultvärde som LP).

Dock är det en del saker angående DVD som jag funderat på, på sistone:

1. Varför möts man av "Du laddar väl inte ned film?" när man tittar på en köp-DVD?

Det här är en fråga som många diskuterat. Det är ett litet slag i ansiktet när man faktiskt lagt ut runt 200 kr på en DVD. Visserligen förstår jag att kampanjen är gjord i ett lite större sammanhang, men ändå: varför ska vi som gör rätt för oss fräsas av på det där viset?

2. Varför mobbas de som jobbar på oljeriggar?

Ni har säkert sett det, texten som brukar komma upp när man stoppat i en DVD. "Endast privat bruk... får ej visas på oljeriggar". Om man nu jobbar på en oljerigg (vilket oftast betyder att man är någonstans i Nordsjön i ett halvår), ska man då inte få se på en DVD? Finns det någon sorts polisiär organisation som gör nedslag på oljeriggar för att kolla om detta verkligen följs?

3. Vilket filmbolag stämdes för vad någon sa på ett kommentarspår?

Det här är det senaste. "Åsikterna som sägs i intervjuer och kommentarspår är personliga och varken vi eller våra dotterbolag, ägare, släktingar och killen vi handlar frukt av ska inte på något sätt kopplas ihop med vad som nu sägs"... Något bolag måste ha blivit stämt (i USA så klart), men vilket kan det ha varit?

Många frågor så här i VHS:ens sista självande minuter.


anders jakobson

extramaterialet alla filmer bedöms efter
Postad: 2007-01-04 12:32:40

Jag håller på och kollar igenom extramaterialet på alla "Sagan om Ringen"-filmerna. Igen. Det började med att jag inledde 2007 genom att se "Sagan om Konungens Återkomst". Sedan jag skaffade en 42" plasma-TV i somras har jag betat av trilogin en efter en.

Nu kör jag extramaterialet. Efter att ha sett "Konungens" extramaterial gick jag tillbaka till starten. Om man inte sett extramaterialet till trilogin så har man verkligen missat något. Det är efter dessa filmer jag bedömmer alla andra.

Så otroligt genomarbetat och heltäckande, och en sådan fokusering på människorna! När jag ser trilogin eller "King Kong" - som har samma team - så vet jag precis hur varje person som listas i eftertexterna ser ut. Det vet jag inte när det gäller andra filmer. Jag vet inte hur han som var chef över setbyggandet på "Star Wars" ser ut.

Men när det gäller Peter Jacksons trilogi vet jag. Det är en bakomliggande idé om att alla som jobbar med en film är lika värda, och det är mycket fin tanke.


anders jakobson

get your ass to mars!
Postad: 2007-01-03 09:50:44

Igår såg jag en riktigt klassiker - "Total Recall" av Paul Verhoeven och med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. Det började med en diskussion i bilen på väg till Borlänge i fredags. "Total Recall" kom upp och en i bilen tyckte att den var väl kass medan en annan sa att det var en av de mest underskattade SciFi-filmerna någonsin.

Ni kan kanske räkna ut vem av dessa två som jag lånade filmen av?

Tiden har varit hård mot den är 1990-rullen, eller så har man blivit så matad med perfekta effekter att man slår bakut när man ser dålig green-/bluescreen eller gummimasker. Kanske en kombination?

Men trots det är "Total Recall" en ganska cool film. Stundtals väldigt förvirrande, eftersom förvirring är en del av handlingen. Filmen är baserad på en novell av Philip K Dick som även ligger bakom novellen "Blade runner" baserades på, och det finns vissa likheter i miljöerna.

Kul att se den igen var det i alla fall.


anders jakobson

resultatet, då
Postad: 2007-01-01 17:45:53

Som utlovat kommer här resultatet av 2006 års filmtittande för mig. Det blev 156 filmer till slut. Det är mer än 2005 (147) men mindre än rekordåret 2004 (169) som också var första året jag började med denna onödiga, men ganska roliga, bokföring.

Vågar sätta en peng på att 2007 kommer att bli värre, dvs mer än 170. Jag har redan hunnit se en film, och mer blir det... Hehe!


anders jakobson

<< Januari 2007 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (3/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA