Anders Jakobsons blogg - januari, 2025
Årssammanfattning av 2024Postad: 2025-01-01 09:53:34
Nytt år och dags att sammanfatta det förra. Min lista stannade på 199 sedda saker under 2024 och av dem blev det 153 recensioner på sidan. Utöver mina bidrog Henrik Andersson med sex texter, och alltså är DVDKritik.se fortfarande väldigt mycket ett soloprojekt, något det utvecklades till att blir redan under 2023. Jag vill inte ha det så och är fortfarande intresserad av att knyta nya skribenter till sidan, så om du är sugen på att skiva om film och tv på DVDKritik.se kan du höra av dig till mig för detaljer. Maila: anders@dvdkritik.se.
Jag är generellt sett inte road av att göra listor så det är alltid lite av en utmaning att banta ner 150+ texter till 20 och jag hade kanske fyra-fem alternativ till den sista platsen på listan. Alltså var 2024 ett ganska bra år med mina recensentglasögon på, men med det sagt presenterar jag nu...
...DE 20 BÄSTA RECENSERADE SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2024
Alien: Romulus (Skräck)
Framför tv:n kan alla höra dig skrika
- MASA - Make Alien Scary Again. Så skulle kampanjen inför "Alien: Romulus" kunnat heta, för bränslet som franchisen behövde för att flamma till igen var skräck och gott om referenser till de allra tidigaste filmerna. Mycket bra!
All of Us Strangers (Drama)
Chansen att säga det osagda
- Jag misstänker att den stora massan missade "All of us Strangers", en av årets pärlor av det mer ovanliga slaget. Baserad på en japansk roman bjöd filmen på en udda och mystisk ton där gränserna mellan verklighet och fantasi flöt samman.
Baby Reindeer (Thriller)
Absolut ingenting för fredagsmyset
- Årets stora snackis som fick ett medialt liv långt efter att "alla" hade sett den. En verklighetsbaserad historia om hur en stalker nära på knäckte en aspirerande komiker. Riktigt obehaglig och fascinerande på samma gång oavsett hur sann den var.
Civil War (Thriller)
Obehagligt nära verkligheten
- Den här verklighetsnära filmen återgav ett alternativt USA splittrat i ett inbördeskrig. Sidorna i kriget var oklara men journalisterna vi följde var fast beslutna om att dokumentera sin värld även om priset blev högt.
The Creator (Science fiction)
Gareth Edwards fortsätter att imponera
- Det kom många filmer under 2024 inom scifi-genren som avhandlade AI, kloner och simulanter. Den som lyckades allra bäst var förstås geniet Gareth Edwards som lyckades skapa någon sorts jordnära och verklig bas till sitt futuristka äventyr.
Drömproduktioner (Animerad)
Oemotståndlig spin-off i Rileyuniversumet
- Pixars guldkorn detta år var en miniserie kopplad till "Insidan ut"-filmerna där vi i dokumentärt format följde produktionen av drömmar till människan Riley. En skojig parodi av filmbranschen och otroligt underhållande.
Eric (Drama)
Två gripande berättelser i en
- Å ena sidan ett krisande barn-tv-geni. Å andra sidan en försvunnen son. Å tredje sidan ett fantasimonster som lotsar geniet rätt på jakt efter den försvunna sonen. Sammanfattat en udda serie som grep tag i tittaren.
Late Night with The Devil (Skräck)
Stundtals briljant och unik
- Skräckfilmer som gör något nytt och annorlunda av formatet gillar jag. Som här där vi ser en late night talkshow från 70-talet där självaste djävulen dyker upp i direktsändning. Snyggt gjort trots att filmen inte håller hela vägen.
Longlegs (Thriller)
Kuslig seriemördarjaktsthriller
- Årets bästa mask och mest obehagliga gestaltning stod Nicolas Cage för i denna seriemördarfilm som doftade både "När lammen tystnar" och "Zodiac". Kusligt och effektivt men lite sviktande upplösning. Fast Cage orsakade mardrömmar.
Maestro (Drama)
Maesterligt skådespel gånger två
- Bradley Cooper och Carey Mulligan briljerade i filmen om maestro Leonard Bernstein. Cooper dubbeljobbade som regissör och slet sannolikt så att svetten stänkte likt Bernstein med dirigentpinnen i handen. Starkt!
Paradiset brinner (Drama)
Obehag och värme i prisvinnande drama
- En Guldbaggevinnande pärla om tre unga systrar som hittade ett sätt att få livet att fungera utan närvarande föräldrar och med socialen hängande över axeln. En gripande film med fina insatser av debutanter som av fåniga regler ignorerades av juryn.
The Penguin (Thriller)
Makalös mask och mästerlig serie
- Det finns många olika versioner av Batman-universumet men vissa är bättre än andra. "The Penguin" är i sak mer lik "Sopranos" än den traditionella superhjältestoryn, men den är tydligt en del i något större. Utmärkt serie på alla sätt och vis.
Poor Things (Dramakomedi)
Stackars Stone som vann en statyett...
- En Frankenstein-variant så som bara filmskaparen Yorgos Lanthimos kan få till den. Bisarr, underlig men också märkvärdigt underhållande. Emma Stone fick en Oscar för sin insats. Välförtjänt, men hon var inte ensam om att briljera.
Ricky Stanicky (Komedi)
Gapflabbsrolig komedi om fantasikompis
- Årets roligaste tramskomedi fick mig att skratta högt i min ensamhet, vilket är ett otroligt bra betyg. Ibland behövs den här typen av filmer för att lätta upp vardagen och i just den här genren var "Ricky Stanicky" ohotad 2024.
Saltburn (Thriller)
Stundtals utmanande och obekväm
- Barry Keoghan har verkligen etablerat sig som en av de mest intressanta och lovande yngre skådespelare som är aktiva just nu. Roll efter roll imponerar och den i "Saltburn" är något alldeles extra. En film som hänger kvar på många sett efter tittningen.
Släpp taget (Drama)
Ännu ett strykebesked från Bornebusch
- På samma vis har Josephine Bornebusch etablerat sig som en av de mest stabila regissörerna vi har i Sverige just nu. Hon gjorde halva snackisen "Baby Reindeer" men "Släpp taget" skrev hon, regisserade och agerade i. En film som verkligen berörde.
Smärtpunkten (Drama)
Välspelat drama som skänker eftertanke
- Ytterligare en av alla verklighetsbaserade berättelser detta år, denna om när Lars Norén utvecklade en pjäs med intagna kriminella, vilket slutade i en enorm katastrof. Välspelat och välgjort och dessutom en tänkvärd historia.
Theater Camp (Komedi)
Jätterolig mockumentär utan gapflabb
- Egentligen kom denna roliga film i slutet av 2023 men den blev en av januaris höjdpunkter. Jag gillar mockumentärer och den här fick mig att minnas några av Christopher Guests bästa i genren. Mycket underhållande.
True Detective: Night Country (Thriller)
Mörkt, kallt och mystiskt
- Evig natt, snö, kyla och ett mysterium som förde tankarna till antologiseriens första, magiska omgång. Denna gång med storspelande Jodie Foster och Kali Reis som ett omaka polispar som rotar i iskalla hemligheter.
Vincent Must Die (Thriller)
Ett enkelt och originellt upplägg
- En fransk pärla där den helt oskyldiga Vincent plötsligt fick hela världen som blodtörstiga motståndare. En udda historia som även stoltserar med en av de mest vidriga slagsmålsscener som jag sett på film - dock inte på grund av våldet.
anders jakobson
Föregående månad:
december, 2024
december, 2024
Nästa månad:
februari, 2025
februari, 2025