Garanterat barnförbjudet

FILMEN

De skadar sig allvarigt, deras blod skvätter i floder, deras lemmar avlägsnas från kroppen, de brinner upp, de genomborras av vassa föremål, deras hjärnor dras ut genom ögongloberna, de skivas, de dör på fruktansvärt brutala vis och de är gulliga små animerade djur.

Ja, "Happy Tree Friends" är något speciellt. Tänk er de brutalaste "Itchy and Scratchy"-avsnitten, korsade med Kennys råaste dödsfall från "South Park", komprimerade till minutlånga avsnitt och ni har ungefär "Happy Tree Friends".

Allting startade som ett internetfenomen med avsnitt animerade i Flash och sen blev det bara större och större. När jag gör research till den här recensionen blir det faktiskt ganska komplicerat att reda ut allting, men den här boxen består av tre volymer av internetavsnitten. I de två första volymerna är avsnitten ungefär en minut långa och den tredje uppåt tre minuter per avsnitt. Alltid lika brutalt och ofta väldigt roligt. Jag vet inte varför jag skrattar till överdrivet gulliga figurer som drabbas av överdrivet brutala blodbad, men det gör jag.

Ett typexempel på ett avsnitt är "Tongue Twister Trouble" från första volymen där myrsloken Sniffles stoppar ned sin långa tunga i en myrstack och hamnar mitt i ett myrbo. Myrorna naglar fast hans tunga i matbordet, river den med ett gigantiskt rivjärn, häller citronsaft i det öppna såret och avslutar allting med att dränka in tungan i bensin, fjutta eld på den så att Sniffles slutligen sprängs i bitar. Vansinnigt är bara förnamnet.

Den här samlingens namn - "Overkill" - verkar vara valt med omsorg för man får verkligen en överdos om man ser allting i mer eller mindre ett svep. Även om avsnitten är över på 20-30 minuter så blir det mastigt. Den tredje volymens avsnitt är av omjämnare kvalitet - vissa brutalare än någonsin, andra inte speciellt roliga och lite tomgångskörning. Men poängen är kanske egentligen att man ska "njuta" av ett avsnitt i stöten och då kan jag tänka mig att de funkar bättre.

Hur som helst, en stunds hysterisk och vidrig underhållning, men väldigt roligt om man gillar splatterslapstick.


EXTRAMATERIALET

Boxen innehåller så mycket extramaterial att jag inte ids lista det i vår faktaruta... Det finns så klart kommentarspår, i första volymen i kombination med jämförelse mellan färdig animation och storyboards, vilket är en smart lösning.

Tonvis med bonusavsnitt där jag vill speciellt belysa tredje volymens "arkivavnitt" med Cro-Marmot som är gjort i gammal 20-talsstil, det vill säga ungefär som de tidigaste Musse Pigg-filmerna. Väldigt tjusigt och roligt.

Det finns även en del interaktiva features där man kan välja lite vad som ska hända, något som känns helt lyft från Internet. I samma veva ska jag nämna julkort och liknande som också känns som webbtjänster från första början.

De inslag som finns med folket bakom "Happy Tree Friends", till exempel någon sorts historisk tillbakablick och ett kommentarspår till stillbilder av skisser, känns dock rätt så fåniga. Jargongen är väldigt intern och det är flamsigt och fånigt och faller mig inte alls på läppen.

Den fjärde disken i boxen innehåller fem bonusavsnitt i olika längder. Här finns bland annat ett zombieavsnitt och ett med mullvaden The Mole som är animerat på ett lite 60-talsaktigt vis. Det är kul med avvikelser från formen - mer sånt.


TRE SAKER

1. I första volymen har varje avsnitt en hysterisk vinjett som man snabbt tröttnar på, men till de andra volymerna är den borta.

2. Det finns ungefär 20 karaktärer i "Happy Tree Friends". Den gula kaninen Cuddles var den första de hittade på och samtidigt den som dör flest gånger.

3. En ikon, inte alls olik den som som Indiana Jones hittar i början av "Jakten på den försvunna skatten" figurerar i några avsnitt och bringar stor olycka...


ANDERS JAKOBSON (2009-06-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2009
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Hur mycket som helst!
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA