Tänkbart scenario efter presidentmord

FILMEN

Den här fejkade dramadokumentären (populärt kallat mockumentär) speglar efterföljderna av en dödsskjutning av president George W Bush. Filmen är gjord av en brittisk filmmakare som med arkivklipp, skådespelare och modern datateknik skapat denna ganska kontroversiella men ändå rätt tänkbara film, som givetvis fått både ris och ros av kritiker såväl som politiker och vanliga dödliga.

Det är den 19:e oktober 2007. George W Bush är på besök i Chicago och håller ett tal som bland annat innehåller ett dolt meddelande till Nordkorea om att botten är nådd och nu kommer USA snart att gå in med vapen och ställa ordningen till rätta. På gatorna finns det mängder av demostranter som inte vill att Irak-grejen ska upprepas i Nordkorea och det är ett ordentligt liv på dem och redan innan presidenten kom fram till konventet bröt sig demostranter fram till hans bil.

När Bush sedan ska lämna konventet händer det omöjliga. Skott avlossas och presidenten såras svårt och förs till sjukhus där han efter ett antal operationer avlider. Viceprecident Dick Cheney kommer till makten som USA:s 44:e president och jakten på mördaren inleds.

Det hela presenteras som sagt i dokumentär form med intervjuer, nyhetsbilder och övervakningskameror, och det behöver faktiskt inte gå många minuter av filmen innan man köper konceptet rakt upp och ned. Mycket välgjort med andra ord. Att skådespelarna i filmen är okända ansikten hjälper givetvis till.

Jag tror inte det varit filmmakarens primära avsikt att kritisera Bushadministrationen utan att skildra ett tänkbart scenario om ett mord skulle ske, men det är så klart kritik av den politik som följt efter "the war on terrorism" med Patriot act och allt det där. Den nya presidenten inför Patriot act III som är något ännu värre och som enligt filmen blir en lag.

Jag ska inte avslöja vem som mördade presidenten men det går lite hand i hand med den nyss nämnda kritiken.

Som film är "Death of a president" både spännande, chockerande och skickligt gjord på samma gång. Inte klockren kanske, men klart godkänd.


EXTRAMATERIALET

Ingenting på denna utgåva.


TRE SAKER

...som inte funkar helt perfekt i filmen.

1. En talskriverska som figurerar i intervjuerna har klippts in i en folkmängd med personer ur Bushadministrationen, men proportionerna är lite fel.

2. När Dick Cheney håller ett tal vid Bush begravning stämmer inte munrörelserna när han säger "George Bush". Talet kom från Ronald Reagans begravning.

3. Nyhetssändningarna ser lite plastiga ut.


ANDERS JAKOBSON (2007-11-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (25/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA