Nu med större budget

FILMEN

I säsong tre (av åtta) börjar det hända saker med Red Dwarf och dess besättning, manuset och scenografin. Till att börja med är rymdskeppets dator Holly utbytt från Norman Lovett till Hattie Hayridge (som spelade en annan dator, Hilly, i säsong två) och Kryten har blivit en i gänget trots att karaktären lämnade Red Dwarf i säsong tvås första avsnitt (då spelad av David Ross, nu av Robert Llewellyn). Omgivningarna och kostymerna har snyggats till och på det hela taget märks det att budgeten har vuxit med seriens popularitet.

Man får aldrig någon förklaring till att Kryten plötsligt är tillbaka i inledande avsnittet "Backwards", inte heller kommenteras Hollys förvandling till kvinna (som i och för sig har samma söta dialekt som den manliga varianten). Visst kanske man reagerar på det första gången man ser det, men de tre huvudkaraktärerna Dave Lister (Craig Charles), Arnold Rimmer (Chris Barrie) och Cat (Danny John-Jules) är så självgående och inarbetade, och manuset är så välskrivet, att man inte störs nämnvärt.

Att serien väger som tyngst när samspelet mellan Lister och Rimmer får ta plats står klart i avsnittet "Marooned", där de har fastnat med lilla rymdfarkosten Starbug på en snöplanet. Man uppfattar kanske Rimmer som antagonisten och Lister som den som är mer lätt att tycka om, men här ser man faktiskt att Lister inte är riktigt så schysst som man vill att han skall vara. På så vis lyckas manusförfattarna Rob Grant och Doug Naylor utveckla karaktärerna, och etablera gråzoner.

I säsong tre får vi inga tillbakablickar på tiden ombord på Red Dwarf innan olyckan som gjorde Lister till den enda nu levande människan i universum; däremot väver de in jorden och historiska personer på olika kreativa sätt. Även om materialet fortfarande håller på detta stadium i serien börjar man undra hur långt de kan ta konceptet. Stay tuned!


EXTRAMATERIALET

Inget. Synd, för det finns enorma mängder. För den intresserade finns det att köpa separat under namnet "Just the smegs".


TRE SAKER

1. För den som undrar var sjutton man pratar så där tjockt och märkligt, så kommer Craig Charles från Liverpool. Inte ens bröderna Gallagher snackar så där underligt!

2. Att "Red Dwarfs" signaturmelodi är världens gladaste lilla hit som sätter sig som klister i skallen är i sig en helt underbar känga åt den skitnödigt seriösa sci-fi-världen.

3. Engelsmän gillar ordvitsar (och jag är en riktig sucker för dem!), och det är därmed helt naturligt att budbäraren av Krytens öde i sista avsnittet heter Jim Reaper (där man för övrigt får se Robert Llewellyn utan Kryten-smink).


ÅSA JONSÉN (2009-09-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (9/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA