Fyra timmar ren nostalgi

FILMEN

Vad kan man säga om Trazan och Banarne förutom att de är nostalgi så det står härliga till. Hur många av oss som är födda på 70-taler har inte sett serien? Inte många skulle jag tro.

Nostalgin börjar egentligen redan i inledningen när Banarne kastar en apelsin i munnen på Trazan. Jag var alltid så förundrad över hur han kunde träffa så bra…

Det märks dock att serien är från 1978. I ett Olyckan-inslag kommer Banarne cyklandes och som vanligt dyker Olyckan upp. Man vet direkt att det är något som är fel och säger stolt till ungarna att kolla nu när Olyckan säger till Banarne att han måste ha hjälm på sig när han cyklar…för det saknar han naturligtvis. Till min förvåning är det inte alls det som påtalas. Banarne hoppar istället av cykeln och leder den över gatan, istället för att cykla. Att han inte har hjälm på sig är inget de reagerar på. Förklara det för en femåring om ni kan.

Ett annat inslag som jag minns med glädje är Hemliga Arne. Här får vi tips av Arne hur man gör bus. Bland annat visar han hur man delar upp jordgubbar till sig själv och syrran. Först ska man dock fästa ett snöre i gubben så man kan dra tillbaka syrrans och på så vis få mer själv. Han visar även hur man preparerar en tandborste så man istället för att borsta tänderna får äta socker. Genialiskt.

Sen har vi ju inslag som buskis med Nicko & Pulver där vi får mer eller mindre bra skämt tilldelade oss av väl utklädda Lasse Åberg och Klasse Möllberg. Vi får även musik av Electric Banana Band (som nu är för tiden är stora nog att vara med i Melodifestivalen), sketcher och annat bus.

Åberg och Möllberg är ju fantastiska som Trazan och Banarne men även Ted Åström gör bra ifrån sig som Olyckan. Och även om serien inte har riktigt samma effekt som den hade när man var tio så kan jag inte låta bli att sitta och småle när jag ser den.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial vilket känns lite trist. Det hade varit mycket intressant att höra Åberg, Möllberg och Åström berätta om hur det var att spela in serien.


TRE SAKER

1. Inte mindre än fyra timmar Trazan och Banarne får vi. Så vitt jag kan se är det hela säsongen som man nu ger ut. Två av avsnitten är dessutom tidigare outgivna

2. Som vuxen ser man hur roligt Åberg och Möllberg faktiskt hade när det spelade in serien. Det är flera gånger som de nästan bryter ihop och börjar skratta. Kul att de inte klippte bort det och tog om scenen som man förmodligen gjort om serien spelats in idag.

3. Nät jag gjorde den här recensionen letade jag inte ens efter "Trazan Apansson och Banarne" på IMDB för det var för mig helt osannolikt att den skulle finnas med där. Istället sökte jag på Google. Och tro det eller ej men träff nummer sju var just hos IMDB. Helt otroligt.


HANS-ÅKE LILJA (2007-03-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Tema: Svenska tv-klassiker
Ljud: Stereo
Bild: 4:3 1.33:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA