Förvirrande film om Hollywoods förfall

FILMEN

Jimmy Alto (Joe Pesci) dyrkar den gamla skolans Hollywood. Han har memorerat stjärnorna i trottoaren och han kan alla citat ur de gamla filmerna. Han är övertygad om att om han hade varit med på den gamla goda tiden, så hade han varit en av de stora, för Jimmy har skådespelarambitioner.

Men talang har han inte. Han har aldrig haft en endaste roll och i väntan på genombrottet tar han jobb som han inte klarar av. Han hänger hela dagarna med sin enda vän William (Christian Slater) som är dummare än tåget och till råga på allt har Jimmy tagit sin tjejs sista pengar för att köpa en stor reklamskylt på en busshållplats som ingen ser.

Men det värsta är att Jimmys Hollywood har förändrats. Tjuvar och knarklangare regerar på gatorna och polisen gör ingenting. När Jimmy en morgon upptäcker att en ruta på hans bil har krossats och bilstereon är borta tappar han sugen. Han och William beslutar sig för att göra något åt Hollywoods förfall och börjar filma skurkar på gatorna, som de sedan griper och lämnar över till polisen. De skapar ett hemligt medborgargarde som de kallar S.O.S. - "Save our streets", och Jimmy lämnar videomeddelanden under aliaset Jericho.

Efter att ha spridit S.O.S. budskap via media blir Jericho den rådande tidens hjälte och folkets favorit - det blir Jimmys första succéroll, men han och William hamnar mitt emellan skurkarna de haffar och polisen som inte tillåter anarki på gatorna.

"Jimmy Hollywood" kategoriseras som en komedi och visst jag fattar vilka partier i filmen som är tänkta som skämt, men jag skrattar inte. Mitt problem är att jag inte får något grepp om vad det egentligen är för form på humorn. Är det en satir eller är det en tragikomisk film? Kanske det senare, men den nattsvarta pessimismen över vad Hollywood blivit får "Jimmy Hollywood" att framstå som ett surt drama snarare än den skrattfest jag hade hoppats på.

Filmen kom ursprungligen 1994 men släpps först nu på DVD i Sverige. Filmen är regisserad och skriven av Barry Levinson som tidigare regisserat kanonfilmer som "Rain man" och "Wag the dog". Här lyckas han inte alls i min bok. En mycket förvirrande film som är smått omöjlig att få ett grepp om.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Med sitt blonda, halvlånga hår ser Joe Pesci extremt mycket ut som Mötley Crüe-sångaren Vince Neil.

2. Vid ett tillfälle i filmen läser William ut S.O.S som "Save our souls", vilket råkar vara en låt med just Mötley Crüe.

3. Enligt fodralet är "denna DVD en redigerad version av filmen. Vissa scener har lagts till och vissa har tagits bort jämfört med bioversionen". Exakt vad är helt okänt.


ANDERS JAKOBSON (2007-03-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamofisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA