Söt anka som ropar ”Hejkon Bejkon”

FILMEN

Låt mig börja med att konstatera att "Anki & Pytte" är ett bra barnprogram. Jag ska berätta varför. I "Anki & Pytte" finns det framför allt inget våld. Det värsta som händer på den här DVD:n är att Anki låtsas fastna med näbben i en burkpantarmaskin. Jo, det är Anki som är ankan. Personligen tog det mig ett tag att inse att Pytte faktiskt var människan i programmet, även om Anki naturligtvis är ett helt logiskt namn på en anka.

Vad som mer är bra med "Anki & Pytte" är att det är ett barnprogram som vuxna orkar sitta med och titta på. Det är inte som de där hysteriska programmen där allt svischar förbi i 180. Visst, ser man på det i timmar i sträck blir det lite jobbigt att höra på Ankis pipiga röst men annars funkar det bra.

Något som också är kul, för oss vuxna, är när Anki och Pytte är ute på olika ställen. På den här DVD:n är de på cirkus, bio, i skogen, hos fotografen, mataffären och på auktion. Det roliga med detta är att man inte kan avgöra hur mycket av dessa besök som är uppgjorda och vad som är spontant.

När de till exempel är i mataffären och pratar med en äldre man i kön kan han inte hålla sig för skratt. Eller när Anki ropar "Hejkon Bejkon" efter en dam som hellre vill köpa bacon än vindruvor. Hur kul som helst. Dessa "spontana" saker är otroligt charmiga och kul att se både för barn och vuxna.

En annan sak som man bara måste beundra är Pyttes buktaleri. För er som inte vet det kan jag berätta att Anki alltså är en handdocka föreställandes en anka som Pytte sköter. Pytte buktalar sedan det som Anki säger och det är nästan omöjligt att se hur hon gör det. Jag är mycket imponerad.

Varvat med dessa inslag gör de allt från att spela musik och leka affär till att göra potatistryck. Bra och pedagogiskt barnprogram med andra ord. Men framför allt ett barnprogram som man som vuxen orkar sitta och se med sina barn, vilket är rätt viktigt idag!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är ett PC-spel där det gäller att köra ett ankrace i badkaret tillsammans med Anki. En given succé för de mindre.


TRE SAKER

1. "Anki & Pytte" sänds med jämna mellanrum på Bolibompa (SVT) och det finns förutom denna DVD två stycken till. Tyvärr finns det ingen hemsida för serien.

2. "Anki & Pytte" finns även som PC-spel och i "Kapsyljakt med Anki & Pytte" får Anki utlopp för sitt intresse för kapsylsamlande.

3. Som jag sa tidigare så finns det en tendens att Ankis röst blir lite för pipig om man lyssnar för länge men så länge hon inte byter ut Pytte mot treans Skurt borde det inte vara någon större fara.


HANS-ÅKE LILJA (2007-04-29)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Extramaterial:
PC-spelet ”Anki i badet”
RECENSERAT DENNA DAG (25/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA